Diari digital d'Andorra Bondia
Instal·lació que actualment està ‘in progress’ a La Peixera, amb autoria d’Emanuelle Besnard, presidenta de La Xarranca.
Instal·lació que actualment està ‘in progress’ a La Peixera, amb autoria d’Emanuelle Besnard, presidenta de La Xarranca.

El nou projecte multidisciplinari de la Xarranca, ‘Haiku’, arrenca al setembre


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: La Xarranca

Rics d’idees i d’energia per a portar-les a terme, però mancats de diners i de plataformes de difusió. Així es veuen els artistes que formen part de l’associació la Xarranca. La qual cosa, però, aquesta de la manca de diners, no els impedeix seguir ben vius i creatius. Per aquest motiu convoquen els artistes de totes les disciplines a participar en un nou projecte batejat amb el nom d’Haiku. D’aquesta manera, el col·lectiu d’artistes la Xarranca vol impulsar un nou projecte multidisciplinari que engegarà a finals del pròxim mes de setembre i finalitzarà el gener del 2020. Ho farà amb una jornada de conferències i tallers oberta a tothom que haurà de servir perquè es creïn comissions multidisciplinàries d’artistes que vulguin treballar en aquest projecte.

Segons explica la secretària de l’associació, Juna Albert, el projecte Haiku consisteix en una sèrie de treballs, reflexions i col·laboracions entorn d’aquest gènere literari poètic, entre artistes del món de les arts plàstiques i visuals, l’escriptura, la música, la dansa i el teatre, entre d’altres. Els treballs de les diferents comissions constituïdes seran exposats a La Peixera entre els mesos de desembre del 2019 i el gener del 2020. Per engegar aquesta iniciativa, la Xarranca ja ha tingut converses amb el poeta i filòsof Manel Gibert i amb la fundadora de l’escola andorrana d’Art dramàtic l’Animal, Irina Robles.
Pel que fa a les activitats de la Xarranca durant els pròxims mesos, des d’ara i fins al setembre La Peixera acull la instal·lació titulada El Cicle de l’artista visual i plàstica Emmanuelle Besnard Savin, presidenta del col·lectiu. Es tracta d’una instal·lació feta de teixits, pigments naturals, fils i gravats que anirà creixent i construint-se al llarg d’aquest estiu. És, per tant, una obra en procés, una al·legoria de la vida que té la caixa de vidre que és La Peixera com a biotop. Començant per la gestació i el naixement, passant pel creixement i l’envelliment, l’obra acabarà el seu cicle a finals de setembre. D’aquesta manera, La Peixera esdevindrà alhora escenari i matriu. 
Al mes de desembre, es posarà en marxa el projecte Circul’ART que consisteix a fer arribar, en préstec gratuït de tres mesos, obres d’art d’artistes andorrans a les cases de les persones que s’hagin abonat al projecte de manera gratuïta. El que no es podrà fer és com  lel projecte col·laboratiu entre artistes d’Andorra i de la Seu d’Urgell perquè l’espai estarà ocupat pels haikus. 
Quant a la convocatòria que van llançar fa uns mesos de cessió de l’espai de La Peixera a artistes que volguessin fer-hi una residència de manera gratuïta, “lamentablement hem de dir que no, que encara no ens ha contactat cap artista”, diu Albert. Però això no els fa llençar la tovallola. Sabem que no tenim una web, que no som activament a les xarxes i que no tenim prou presència a la vida sociocultural del país. Han posat moltes esperances en el projecte Haiku, i esperen que farà possible “l’eclosió de la Xarranca com a associació coneguda i reconeguda per la societat andorrana”. Això farà que arribin a La Peixera artistes residents i que augmenti el nombre de socis, la qual cosa, de pas, farà créixer la tresoreria de l’associació i, per tant, la seva capacitat per tirar endavant projectes.

projecte
multidisciplinari
La Xarranca
haikú
setembre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic