Diari digital d'Andorra Bondia
Lizarte, enfilat al campanar de Santa Eulàlia i amb la campana Maria.
Lizarte, enfilat al campanar de Santa Eulàlia i amb la campana Maria.

El patrimoni que repica


Escrit per: 
A. L. / Foto: Màximus

El toc manual de campanes també ha ingressat aquesta setmana a la llista del Patrimoni immaterial. Robert Lizarte ho celebrarà dissabte.

La festa grossa va ser dimarts per celebrar l’ingrés de l’Ossa a la llista del Patrimoni immaterial de la humanitat. Era just i necessari perquè la candidatura la liderava Andorra. Però ahir també era dia de celebració a Encamp. Com a mínim, per a Robert Lizarte, un dels dos campaners que queden entre nosaltres, l’altre és el seu germà (d’ofici), Marc Mosoll. El comitè avaluador reunit a Rabat va aprovar la inclusió a la llista del toc de campana a mà, que consisteix exactament en el que diu el nom. La candidatura l’havien presentat a través del ministeri de Cultura espanyol les associacions Hispània Nostra i Campaners d’Albaida, que han mantingut el toc manual des del segle XIII, que es diu de seguida. Té cert mèrit perquè l’habitual als campanars valencians, als espanyols i als andorrans és que el toc de campana estigui automatitzat. I no, no és el mateix, sosté Lizarte: “El repic mecànic és fred, no té ànima; el manual reflecteix la forma de ser del campaner, és una forma d’expressar-se”.

El cas és que ell, com a membre que és de la confraria de campaners de Catalunya –dos centenars de friquis com ell– ha sentit com a propi el reconeixement del toc a mà de campana espanyol, que és el nom exacte de la candidatura, i dissabte s’afegirà al repic col·lectiu amb què tots els campanars espanyols que conserven el toc a mà celebraran la inclusió a la llista de la Unesco. Serà al migdia, i Lizarte s’enfilarà com els seus col·legues al campanar de Santa Eulàlia per fer-hi repicar el toc de festa, un repic alegre que es toca, diu, per Tots Sants, la Puríssima, el Nadal, Reis, per Pasqua i per la festa major.

La melodia, perquè en té, fa: “De... Canillo a Encamp, de... Canillo a Encamp”, canta Lizarte. Atenció, que a Encamp toquen a la catalana: les campanes es fan voleiar però sense arribar a donar la volta sencera. Es tracta, diu, “de portar la campana a seure, és a dir, amb la copa mirant al cel i el jou, a terra”. Dit així sembla fàcil, però pensin que es fa a força de braços –i una campana mitjaneta pot pesar 500 quilos– i s’ha de mantenir en aquesta posició durant el temps que es triga a resar un Parenostre: “Si no se’n sortia perquè no era capaç d’aguantar tot el Parenostre o la campana acabava de donar la volta, es deia que el campaner havia perdut el seny, i d’aquí ve l’expressió catalana”. Per complicar-ho una mica més, el toc de festa com déu mana es fa a dues mans i un peu. Amb la dreta es fa sonar la campana petita (a Santa Eulàlia es diu Vade retro); amb l’esquerra, la mitjana (o Bàrbara) i amb el peu, la gran (l’Eulàlia). Ara recordin que les ha de mantenir fent la vertical durant un Parenostre. I admetin que taaan fàcil no ho és.

Això serà, en fi, dissabte. I perquè quedi dit per a la posteritat, qui als anys 90 li va ensenyar a Lizarte els secrets de les campanes, el patrimoni que sona, va ser Teodor Torres Bonell, l’últim campaner d’Encamp. El penúltim, vaja.

Unesco
patrimoni de la humanitat
toc manual de campanes
Robert Lizarte

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte