El Sax Fest, a partir del 26 de març, serà el primer que té lloc de forma presencial des la Covid.
Assegura Efrem Roca, que n’és l’ànima i el coordinador des de la primeríssima edició, que el Sax Fest serà el primer festival consagrat al saxo, i un dels primers, “sinó el primer”, de tots els àmbits musicals, i a tot el món, que tindrà lloc de forma presencial des que al març de l’any passat es va declarar l’emergència sanitària Es dona el cas que el Sax Fest, que hauria d’haver tingut lloc del 3 al 9 d’abril, en va ser una de les primeres víctimes. Aquella 7a edició tindrà finalment lloc del 26 de març al 3 d’abril, i ja hi han confirmat l’assistència prop d’un centenar i mig de músics, entre participants en el concurs de solo (70), al de joves talents (25), alumnes de classes magistrals (10), professors, membres del jurat i professionals del món del saxo (29).
Com ressaltava ahir amb legítima satisfacció la ministra de Cultura, Sílvia Riva, el Sax Fest servirà per “posicionar” Andorra com un dels primers països que pot acollir esdeveniments d’aquest tipus amb totes les garanties sanitàries i amb participants procedents de països on els protocols sanitaris on molt diferents. Per aconseguir-ho, l’organització ha hagut de fer malabarismes diplomàtics (en el cas dels concursants russos, a qui s’ha hagut de proveir d’un visat especial a través de l’ambaixada espanyola) i aixecar una bateria de mesures que inclouen tests a l’arribada i tres hores abans de sortir a l’escenari, perquè òbviament els saxofonistes s’han de treure la mascareta per tocar.
Tot això té un preu, és clar: el públic podrà accedir al programa de concerts paral·lel, de seguida el detallem, però en canvi es perdrà les audicions excepte la final, que tindrà lloc l’1 d’abril, al Centre de Congressos i amb l’acompanyament de l’ONCA. El concurs de Joves talents, amb quatre categories (U10, U12, U15 i U18) i, atenció, la participació de nou alumnes de l’Institut de Música, s’ha concentrat en una sola jornada, el 31 de març, de nou al Centre de Congressos.
Pel que fa als concerts, gratuïts però amb reserva prèvia, aquesta edició se n’han programat cinc, amb presència destacadíssima de Claude Delangle, professor al conservatori de París i considerat un dels màxims virtuosos del saxo clàssic, i que debutarà el 29 de març formant duet amb la seva esposa, Odile. Completen el cartell Adèle Pham-Minh (27 de març), Matthieu Delage (28), la presentació en societat del Selmer París Supreme, el primer model que la casa Selmer (el Stradivarius del saxo) treu en 25 anys, en rigorosa primícia mundial (30), i el concert final dels professors del Sax Fest, entre els quals figuren Nikikta Zimin, Mariano García, Nacho Gascón, Alai Crepin, Christophe GrèzesVincent David i Philippe Lecocq.
No hi faltarà l’apartat més popular del Sax Fest, que és el Walking Steet, que tindrà lloc l’últim dia del festival amb una sola banda, la Bandarra Street Orquestra, que desfilarà amunt i avall de Meritxell, entre la plaça Benlloch i la plaça de The Cloud.
Tot plegat ha estat de nou possible gràcies al conveni subscrit amb el Comú de la capital i el ministeri de Turisme, que hi aporten entre els dos 50.000 euros i que es renovarà tàcitament cada any fins al 2022.