Diari digital d'Andorra Bondia
La intervenció que planteja Balmaseda li canviarà la cara a la part alta de la parròquia, des de la placeta del Madriu fins a Santa Anna.
La intervenció que planteja Balmaseda li canviarà la cara a la part alta de la parròquia, des de la placeta del Madriu fins a Santa Anna.

El projecte ‘Caldes’, el 2022


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Fotomuntatge: J. Balmaseda

Gili retarda al primer trimestre de l’any que ve l’execució de la intervenció de Balmaseda a la part alta d’Escaldes.

Sobre el paper, les pròximes setmanes hauríem d’haver començat a veure la transformació del passeig del riu, a la part alta d’Escaldes. Parlem de L’aigua i la forma, que és com es diu l’ambiciós projecte amb què l’artista Javier Balmaseda es va endur el concurs del projecte Caldes i que li ha de donar la volta com un mitjó en aquest tram de la parròquia. La primera fase del projecte s’havia d’adjudicar abans de fi d’any, però finalment no serà possible. L’inici de les obres es retarda ara en algun moment del primer trimestre del 2022, però es manté l’objectiu de concloure la intervenció abans que acabi el mandat.

Això ho va assegurar ahir la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, que va atribuir a les sempiternes complicacions tècniques el retard. Es tracta, va assegurar, d’una qüestió estrictament administrativa que no compromet el futur del projecte perquè la voluntat de la corporació continua sent tirar endavant L’aigua i la forma. De fet, si pressupostàriament “hi arribem”, diu, es podrien executar a la vegada les dues primeres fases del projecte. Convé en aquest punt recordar que la primera d’aquestes fases disposava ja d’una partida 1,5 milions d’euros, que s’haurà de reconduir ara al pressupost del 2022 i afegir-hi la quantitat corresponent a la segona fase. Una altra cosa és que tècnicament es puguin desglossar, perquè la segona fase inclou la intervenció a la plaça de l’Espai Caldes, l’antic ArtalRoc, que serà el cor del projecte i on s’instal·laran, probablement a sota de la plataforma, els locals on s’han d’encabir les bombes i filtres del circuit d’aigua. Segons fonts pròximes al projecte, difícilment es podrà engegar la primera fase si abans no s’han resolt els problemes que planteja la segona. 

Per entendre’ns, el projecte L’aigua i la forma arrencarà a la placeta del Madriu, avui un laberint d’obstacles que no convida precisament a la contemplació,  i baixarà pel passeig del riu fins a la plaça de Santa Anna i el pont d’Engordany. Al punt de partida s’hi eliminaran els desnivells i el mobiliari urbà –escales, jardineres, bancs–, s’ampliarà l’espai amb un voladís sobre el riu, s’hi aixecarà una estructura en forma de mecano construït amb canonades i s’hi instal·laran banyeres exemptes per poder-hi remullar els peus. Petites piscines, vaja. Des d’aquí partiran més canonades que connectaran pel passeig del riu amb el cor de tot plegat, a l’Espai Caldes. El ganxo de la intervenció seran les aixetes gegants que descarregaran aigua al Valira i que esquitxaran el passeig. El mateix plantejament es repetirà al tram entre l’Espai Caldes i la plaça de Santa Anna.

I fins aquí, la part del projecte Caldes que Gili vol executar al llarg d’aquest mandat. Diu que encara queda marge, tot i que el temps comença a córrer en contra. La idea visionària de Balmaseda no s’atura, però, a la plaça de Santa Anna, i somia a allargar l’itinerari primer fins al nou  Comú i després fins a Caldea. Però això seran figues d’un altre paner que amb tota probabilitat decidirà l’equip que encapçali el Comú a partir del desembre del 2023. La inversió és tan elevada i la hipoteca urbanística, tan considerable, que caldria saber quina és la intenció de l’actual oposició si d’aquí a dos anys pren el relleu de Gili.

projecte ‘Caldes’
2022
Comentaris: 1

Comentaris

Més m'el miro i menys m'agrade... hiper lleig!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic