Diari digital d'Andorra Bondia
El projecte amb què Xavier Aleix va guanyar el gener del 2020 concurs per remodelar els jardins de Casa de la Vall i on proposava ubicar un arxiu i un museu.
El projecte amb què Xavier Aleix va guanyar el gener del 2020 concurs per remodelar els jardins de Casa de la Vall i on proposava ubicar un arxiu i un museu.

El Relat de mai acabar


Escrit per: 
A. Luengo / Fotomuntatge: X. Aleix

Xavier Llovera i Jordi Guillamet es desvinculen del projecte i el ministeri insisteix que vol tenir-lo enllestit “a la tardor”.

És possible que n’hagin sentit a parlar alguna vegada, vagament i molt per sobre, això sí, perquè el ministeri mai no s’ha preocupat de concretar-ne les línies mestres. De fet, ni tan sols a esbossar-les. Només s’havia dit, i parlem del 2019, quan va arrencar el projecte, que el Relat Nacional havia de ser la columna vertebral, l’ànima conceptual del futur Museu Nacional. La iniciativa la van concebre i dirigir des del primer moment i amb el càrrec de coordinadors Jordi Guillamet i Xavier Llovera, i sobre el paper la primera de les tres fases en què s’havia calendaritzat hauria d’haver conclòs al juliol.

El ministeri insistia ahir que la primera versió del relat es presentarà a la tardor. De fet, el novembre passat es va adjudicar l’elaboració del portal del relat a l’empresa Crea Visió d’Encamp, que percebrà 11.700 euros pel disseny de la web, 200 mensuals en concepte d’allotjament i 500 més per a despeses de manteniment i actualització. El pressupost total del projecte, inclosa la plataforma però exclosos els costos addicionals, s’enfila als 85.000 euros, aportats pel ministeri (52.000) i privats (33.000).

Però les coses no estan tan clares. D’entrada, perquè a finals de juny tant Guillamet com Llovera se’n van desvincular, després d’un seguit de desavinences amb el ministeri. Entre d’altres, el calendari, que no veien clar que es pogués accelerar tal com els demanava Cultura, que volia estrenar el portal per Meritxell. La coordinació del projecte va passar aleshores a una comissió integrada per la cap de Patrimoni, Cinta Pujal, la de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández, i la de l’Arxiu, Lídia Arbués, sota la supervisió de la directora de Patrimoni, Isabel de la Parte. D’altra banda, fonts pròximes en aquest nucli dur es mostraven dies enrere escèptiques que el relat, ni que fos l’embrió de la primera fase, pogués estar enllestit al setembre.

També s’ha de dir que al juny el 90% dels textos de la fase 1 estaven enllestits. Ho comprovarem aviat, però potser toca concretar de què parlem, quan parlem de Relat Nacional, una vegada assumit que el Govern ha tornat a guardar al calaix dels bons desitjos el projecte de Museu Nacional a què el cap de Govern es va comprometre a principis de legislatura.

L’argument és òbviament la conjuntura econòmica derivada de la pandèmia, però s’hi poden jugar un peix que a la campanya el fantasma del Nacional reapareixerà una vegada més als programes electorals, com ha passat des de temps immemorials.

Nòmina de 25 historiadors
Però aquesta és una altra història. La bona notícia és que el Relat ha sobreviscut al museu, i que neix amb els elevats objectius de generar un “document” que expliqui la història d’Andorra i la relació amb les comunitats veïnes, i de fer-ho a través d’una plataforma “dirigida a tots els públics, senzilla i clara, i que exposi les certeses i consensos sobre la nostra història”. Com a subproducte, fornirà el discurs del Museu Nacional, si algun dia passa de la condició d’ectoplasma. Sobre el paper de nou, a la fase 2 –entre el setembre del 2022 i el gener del 2023– se n’havia de començar a definir el projecte museològic, el model d’institució, la relació amb la xarxa de museus i monuments realment existent, i el model educatiu: tot això és el que es queda de moment al calaix. El relat servirà també per establir els punts “clau” de la història nacional, així com un catàleg dels “grans homes i dones” de la nostra història, un inventari bàsic del patrimoni moble, immoble i immaterial “amb l’objectiu de sacralitzar-ne els elements principals”, i un discurs elemental per als monuments, paisatges culturals, museus i centres d’interpretació.

Tot això es concretarà en una plataforma vocacionalment didàctica i dividida en cinc grans eixos, cadascun amb la seva pestanya i el seu reguitzell de subpestanyes. El primer serà la presentació i descripció del projecte, a càrrec del cap de Govern i dels coordinadors. El moll del relat el constituiran els apartats 2 i 3: Del big bang fins ara: la història del territori, des dels inicis dels temps fins a l’edat contemporània, passant per la prehistòria, ibers i romans, edat mitjana i edat moderna; i Grans temes, entre els quals, cultura i societat, economia, coprínceps i privilegis, Constitució de l’Estat, conflictes i guerres, i identitat. El relat es completarà amb un quart apartat, Per descobrir Andorra, amb documents, exposicions, itineraris, museus i monuments, i una síntesi històrica, i encara un cinquè, Opinions.

De la redacció dels articles se n’ha encarregat un petit exèrcit de 25 especialistes, entre els quals hi ha Ramon Copons, Michel Martzluff, Andreu Falcó, Carles Gascón, Olivier Codina, Marc Conesa, Pau Chica, Maria Jesús Lluelles i Yvan Lara, per cenyir-nos al bloc 2, Del big bang fins ara. A Grans temes hi han treballat Joan Sans, Marta Pujol, Enric Dilmé, Alba Doral, Albert roig, Àlvar Valls, Ludmilla Lacueva, Jordi Alcobé i Landry Riba. Mariona Fages ha elaborat les llistes de síndics, consellers generals, cònsols, batlles, jutges i notaris, i la construcció de l’Estat, des del mite fundacional fins a la UE, ha anat a càrrec d’Oliver Vergés i Ladislau Baró, entre d’altres. La revisió dels textos és cosa d’Albert Villaró, inicialment enrolat en el projecte amb el noble càrrec de redactor en cap. 

El Relat de mai acabar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Veure independentistes , recentment andorranitzats o no, en la nòmina del relat ja em fa temer cap a on coixejarà una part d’això, confiem en el seny de l’equip de Cultura…..que no passi com ATV

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte