Diari digital d'Andorra Bondia
El mur dret de la rotonda inferior del túnel dels Dos Valires, amb la bastida ja muntada, serà el primer que il·luminarà Bosque; a la primavera seguirà la resta de l’espai.
El mur dret de la rotonda inferior del túnel dels Dos Valires, amb la bastida ja muntada, serà el primer que il·luminarà Bosque; a la primavera seguirà la resta de l’espai.

El repte més gran de Sam Bosque


Escrit per: 
A. L. / Foto: S. B.

Pintarà un mural de 1.255 metres quadrats sota la rotonda dels Dos Valires.

Diu que des del punt de vista tècnic no és especialment difícil. El que el converteix en el repte més complex a què ha hagut d’enfrontar-se fins ara és que no es tracta exactament d’una “superparet”, d’un bastidor gegant com podia ser la façana de Casa Viliella d’Encamp, per dir el mural més gran que l’escaldenca ha pintat fins a la data, sinó del que en diu una “intervenció espacial”. No són manies d’artista sinó un intent de descriure aproximadament l’encàrrec d’Ordenament Territorial: il·lustrar la rotonda inferior de l’entrada del túnel dels Dos Valires pel costta d’Encamp.

Efectivament, no es tracta d’un mur pelat –això seria massa fàcil– sinó d’un conjunt d’estructures que inclouen columnes, baixants i és, clar, també murs. En total, 1.255 metres quadrats, una superfície enorme que triplica –perquè se’n facin una idea– la façana de casa Viliella. Bosque no hi reproduirà una fotografia antiga –com la fira del bestiar que ha plasmat a casa Vilalta, a la capital– ni tampoc no hi practicarà aquella mena de trompe l’oeil amb què va il·luminar la façana posterior de la rectoria d’Andorra la Vella, sinó que sembrarà l’espai de persones i personetes. Moltes –no diu quantes– i tant en color com en blanc i negre.

La idea de fons és humanitzar un espai tan impersonal, tan fred, tan hostil com és una rotonda: “Aquesta carretera, en concret, es va construir als anys 30, en temps de Fhasa, que al seu torn es va aixecar per electrificar el país, que aixecar l’Andorra que avui coneixem. I qui ho va fer possible són les persones que hi van treallar. Som nosaltres, la gent, qui construeix el país. Aquesta és la idea que pretenc fer arribar amb el mural”.

Es tracta d’un repte majúscul. Tant, que s’ha hagut de dividir en dues fases. La primera comença precisament avui, i consistirà a intervenir en el mur –aquesta vegada, sí, només el mur– del costat dret de la rotonda, direcció Encamp. Un pany de només 460 metres quadrats –la façana de casa Viliella en fa 400– que li portarà, calcula, un mes i mig de feina. Quan arribin les nevades caldrà aturar el projecte perquè la pintura no s’adhereix bé per sota dels 5º. S’hi tornà a posar a la primavera, just després de Pasqua: tres mesos més de feina, mínim. Així que fins a l’estiu difícilment el veurem acabat. La intervenció, en fi, compta amb un pressuposrt de 35.000 euros que sufraga íntegrament Ordenament Territorial. I a aquest ritme –quatre murals al curs– no s’estranyin que Bosque es quedi per sempre a viure dalt de la bastida.

Andorra
Encamp
Sam
Bosque
art urbà
mural
Rotonda
Dos Valires
Número de vots: 63
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic