Diari digital d'Andorra Bondia
Fragment del retaule.
Fragment del retaule.

El retaule gòtic en pedra de Cubells torna al Museu Diocesà


Escrit per: 
Redacció / Foto: Museu Diocesà

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, el Museu Diocesà d'Urgell presentarà demà el retaule de Sant Bartomeu de Cubells, després de la seva restauració, en un acte que s’iniciarà a l’església de Sant Miquel, i que serà presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives. L'acte comptarà amb la intervenció de la Dra. Francesca Español, especialista en art medieval català, que posarà el focus en explicar la iconografia del retaule i el context artístic en el que es produí. També hi participarà el conservador-restaurador Pere Rovira, responsable de la restauració de l'obra, que en detallarà les fases d'estudi, neteja i consolidació. 

El retaule en pedra i policromat de Sant Bartomeu, procedent de l'església parroquial de Cubells, és una obra extraordinària atribuïda al mestre d'Albesa, de l'Escola de Lleida, que ha estat datat per la Dra. Francesca Español cap al 1390. Les quatre escenes narratives de l'obra representen el martiri de Sant Bartomeu; és presidit per la seva imatge i està culminat per un dosser característic de la decoració gòtica.

Aquesta era una intervenció patrimonialment molt necessària, atès que des del 2017 el retaule estava desmuntat i emmagatzemat, arran de les obres de museïtzació de la Capella de la Pietat del Museu, indret on s’exposava l’obra de Cubells des dels anys vuitanta. La conservació-restauració del retaule s’ha dut a terme als tallers del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i ha comptat amb la supervisió dels seus tècnics. 

L'actuació ha estat promoguda pel Museu Diocesà d'Urgell, amb el suport del Departament de Cultura per a la conservació-restauració de béns mobles que formen part del patrimoni cultura català. 

L'acte tindrà lloc a les 17.30 hores al Museu Diocesà d’Urgell. Cal formalitzar la reserva a l'adreça de correu: despatx@bisbaturgell.org o bé al telèfon 973350054.

retaule
pedra
cubells

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte