Amb els 290.000 € que s’hi destinaran el 2020, el Govern haurà invertit 14,5 milions en la nova seu de Cultura.

Cultura ha organitzat per a divendres i dissabte una jornada de portes obertes a l’hotel Rosaleda d’Encamp, la nova seu del ministeri, on els departaments, excepte l’Arxiu Nacional i la Biblioteca Pública, començaran a traslladar-se a partir del gener. No s’ho perdin, perquè es tracta d’un edifici únic per moltes raons: en primer lloc, perquè és un exemplar paradigmàtic de l’arquitectura del granit, projectat per l’arquitecte català Adolf Florensa i construït a partir del 1943, en plena Guerra Mundial. Però és que des que el Govern va expropiar l’edifici, el 2004, hi ha invertit 14,5 milions. Com a mínim. Una xifra espectacular que resulta de sumar als 6,9 milions en què el Tribunal Suprem va fixar el juliol del 2018 el just preu i els pessics que hi ha anat destinant des que el 2011 en van començar la restauració. Comptant els 290.000 previstos en el pressupost de l’any que ve, en l’últim lustre s’hi ha invertit 7 milions d’euros. Així que amb tota probabilitat, el Rosaleda ja s’ha convertit en el monument més car del nostre patrimoni. Ens ha sortit per una mica menys de mig Gehry –se’n recorden?– o per un ronyó.

I curiosament, una quantitat molt similar –14,1 milions– és la que Ordenament Territorial preveu invertir fins al 2023 en el nou Museu de l’Automòbil que està previst construir just entre el Rosaleda i la plaça dels Arínsols. El més pintoresc de tot és que quan es va decidir el projecte guanyador el pressupost s’enfilava aproximadament a 11,5 milions d’euros, quantitat que el pressupost d’aquest 2019 ja apujava fins als 12, 3. Al final seran, ja s’ha vist, 14,1, amb un primer pessic de 600.000 l’any que ve per a la redacció del projecte i la direcció d’obra.

No s’acaben aquí les inversions milionàries en equipaments casualment ubicats a Encamp, perquè a l’edifici històric de Radio Andorra al roc del Pui s’hi injectaran el curs que ve 1,2 milions d’euros, als quals cal afegir l’1,4 que ja s’hi ha destinat aquest mateix curs i els que s’hi han enterrat des que en temps de Bartumeu en va començar la rehabilitació, i que ningú no s’ha molestat fins ara a calcular. El que encara no està clar és qui en seran els inquilins definitius: el ministre Torres no va voler confirmar dies enrere si s’hi mudarà Exteriors, com estava inicialment previst, o Medi Ambient, que en les últimes travesses semblava tenir més butlletes, i el cert és que el projecte de pressupost consigna que serà Exteriors l’agraciat. Ja ho veurem. El que està clar és que entre el Rosaleda, el Museu de l’Automòbil i Radio Andorra, a Encamp li ha tocat la grossa.

En aquesta mateixa línia, de nou a compte d’Ordenament Territorial però ja no a Encamp, sinó a Canillo, la rehabilitació “en profunditat” del santuari de Meritxell es cruspirà 1,4 milions d’euros d’aquí al 2023. De fet, aquest curs se n’han destinat 170.000, el que ve seran 320.000 i el gros de la inversió s’executarà entre el 2021 i el 2023, amb atenció especial a la molt problemàtica coberta metàl·lica del santuari projectat per Bofill, que s’embussa quan neva i s’hi acaben generant, en fi, goteres.

I acabem la repassada a les inversions previstes en infraestructures culturals amb el futur Museu Nacional, que encara no té, que se sàpiga, ubicació decidida, podria ser als jardins de Casa de la Vall, pendent de reurbanització, al solar de l’antic hotel Casino, avui aparcament del Thyssen, a l’espai multifuncional, si mai s’acaba construint, o –ho deia ahir la competència– a l’aparcament de Govern, l’últim a afegir-se a la quiniela. L’únic que està decidit és que s’han reservat 50.000 euros per convocar el concurs d’idees –sembla per tant que serà un edifici de nova planta– i que un dels projectes “estratègics” del ministeri per a aquest mandat serà la de “definir el tipus de relat que ha de vertebrar el futur Museu Nacional”: es crearà un equip de treball amb la missió d’elaborar els textos per àmbits temàtics i cronològics, i s’organitzaran les col·leccions patrimonials “més rellevants i significatives que han de formar-ne part”.

El pressupost de Cultura s’enfila fins als 9,1 milions

El pressupost del ministeri de Cultura per al 2020 puja a 9,1 milions d’euros, xifra sensiblement superior als 8,8 milions del 2019. Com és habitual, la partida de personal serà la que proporcionalment se’n cruspirà la part del lleó, amb 3,7 milions, molt similar a la d’aquest curs. Entre les actuacions previstes per al curs que ve en destaca la intervenció al pont de la Margineda: s’han previst 217.000 euros per “consolidar” l’estrep del pont de la Margineda. Pel que fa a les transferències directes, el principal beneficiari serà el Museu Thyssen, que rebrà els habituals 490.000 euros. D’altra banda, hi ha en perspectiva la redacció d’un document “que determini objectius, línies d’actuació i projectes estratègics de la política cultural per als pròxims anys”, així com “avaluar les possibilitats d’acollir algun festival o gran espectacle d’estiu, alguna gran exposició o esdeveniments culturals de prestigi internacional”.

També s’ha previst “col·laborar” en la implemementació del pla director del jaciment de la Roureda de la Margineda –quan existeixi, se suposa–, i una primera intervenció a la Farga d’Andorra. Finalment, s’ha retallat un 30%, de 592.000 a 407.000 euros, la partida destinada als entorns de protecció. Se’n preveu aprovar tres, com a màxim, i deixar preparats els dossiers de tres més. Es redactarà un mapa nacional d’escultures i se’n publicarà un mapa virtual. La Biblioteca Pública veu retallat un 18% el pressupost, i passa dels 366.000 als 297.000 euros. De la nova seu, ni parlar-ne.