En només dues edicions, l’Andorra Sax Fest s’ha situat entre “els cinc festivals de saxo més importants del món”, assegura el seu impulsor i coordinador, Efrem Roca, músic i professor de saxòfon de l’Institut de Música (IM) d’Andorra la Vella. A més de programar vuit concerts amb artistes de qualitat, el segon festival incorpora una novetat: el primer Concurs internacional de saxòfon d’Andorra.
Roca ha explicat que ha escollit “un repertori d’alt nivell” perquè els participants garanteixin professionalitat. Per ser la primera edició, la resposta ha estat excel·lent: s’han cobert les 40 places i hi prendran part músics de diverses nacionalitats (26 d’Espanya, cinc de França, dos de Polònia, i un de Noruega, d’Itàlia, del Brasil, d’Anglaterra, de Bèlgica, d’Ucraïna i dels Països Baixos).
Els dies 8 i 9 de maig, el tribunal escoltarà individualment cada concursant. El repertori que hauran d’interpretar consisteix en Prelude, Cadence et Finale, d’Alfred Desenclos (1912-1971) –peça obligada per a tothom– i una de les disset obres que proposa Roca, totes composicions per a saxo i piano. L’organització del certamen recomana als participants portar el seu pianista habitual, tot i que els que no en disposin podran contractar dos pianistes especialitzats: Aniana Jaime o Takahiro Mita.
El jurat escoltarà en cada fase eliminatòria una vintena de concursants i en seleccionarà cinc, que passaran a la final del 10 de maig. Ser finalista del certamen ja és un premi perquè els saxofonistes tindran l’oportunitat de tocar amb una orquestra de cambra, fet poc habitual “perquè no hi ha gaire repertori per a saxo i orquestra i els drets d’autor són molt cars”, aclareix Roca. “Llogar les partitures de Larsson per a la final val 800 euros”, afegeix.
Els cinc aspirants interpretaran individualment el concert de Lars-Erik Larsson (1908-1986) per a saxòfon alt i orquestra de corda, amb la Kammart Orquestra. Després, els finalistes tocaran un dels 24 Capritxos de N. Paganini (1782-1840), a la seva elecció.
El primer premi consisteix en un saxòfon alt Selmer (valorat en uns 6.000 euros) i la participació com a saxofonista solista en un concert de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra durant la temporada 2015. El segon i el tercer classificat s’enduran material musical valorat en 1.000 i 700 euros, respectivament.
Un altre atractiu del premi és el jurat, format pels músics Vincent David, Philippe Braquart, Mariano García, Nacho Gascón i Christophe Grèzes. Alguns dels membres del jurat impartiran classes magistrals als participants del concurs i/o a estudiants i aficionats al saxòfon.
Les semifinals tindran lloc a l’aula Bach de l’Institut de Música i la final, al Centre de Congressos. El públic hi podrà assistir sempre que respecti el silenci necessari per a la concentració dels participants.
Paral·lelament al concurs, els assajos i les classes, l’Andorra Sax Fest inclou vuit concerts. Aquest any no hi ha “mediàtics” com Llibert Fortuny, però tots són de “molta qualitat”, garanteix Roca. Entre l’oferta destaca l’actuació del quartet Les Désaxés, que presentaran l’espectacle teatralitzat Sea, Sax & Fun. De fet, la proposta s’inclou en la 44a Temporada de teatre d’Anorra la Vella i la Temporada cultural de França.
També hi haurà dues estrenes: Lletra de lluna, de Josep Maria Mestres Quadreny (Manresa, 1929), peça que interpretaran Mariano García (saxos) i el professor de l’IM David Sanz (guitarra), i una composició de José Luis Campana (Buenos Aires, 1949), que interpretarà el saxòfon baríton Joan Martí-Frasquier. Els dos compositors assistiran a l’estrena.
Efrem Roca imparteix classes de saxo a l’IM des de fa una dècada. Per les seves mans han passat una seixantena d’alumnes però només un, Guillem Tudó, estudia per ser músic professional. Roca espera que el Sax Fest desperti el cuquet per l’instrument que idolatra.
ELS CONCERTS
6 de maig
20.00 Duo Anima
Aula Bach de l’IM
21.30 Vigorous
Andorra Park Hotel
7 de maig
21.30 Vincent David
Aula Bach de l’IM
8 de maig
20.00 Joan Martí-Frasquier
Sala d’actes de La Llacuna
22.00 Chamade Quartet
Teatre Comunal
9 de maig
21.30 Les Désaxés
Centre de Congressos
10 de maig
12.00 Alumnat de l’IM
Pont de la Rotonda
21.30 Quatuor Morphing
Centre de Congressos