El Museu Carmen Thyssen Andorra es quedarà a les instal·lacions de l’antic hotel Valira durant els pròxims deu anys. Com a mínim, això és el que es desprèn de l’acord d’intencions –encara no un contracte, per tant– firmat ahir per la ministra de Cultura, Olga Gelabert, la cònsol d’Escaldes, Trini Marín, i Òscar Ribas, en qualitat de president de la promotora de les obres del Valira, i que estableix en deu anys la vigència de l’acord. Un termini que començarà a comptar amb la firma del contracte de lloguer pel qual el Comú d’Escaldes es compromet a abonar 9.000 euros mensuals. Un pessic més, com es veu, que els 6.000 que la ministra Gelabert augurava al desembre, quan es va constituir la Fundació Museu Andorra.

De seguida hi tornarem, però és que la notícia d’ahir eren aquests deu anys: el Govern ha apostat decididament pel Valira com a seu del Carmen Thyssen Andorra i es descarta per tant, i com a mínim a mitjà termini, la mudança a un hipotètic espai al Núvol, la futura seu d’Andorra Telecom, que els ministres Alcobé i Torres havien insinuat al març. La mateixa baronessa no ho va desmentir, però el cert és que Guillermo Cervera, el director artístic de l’artefacte, va ser clar des del primer dia: “Ho podem estudiar, però l’opció de present i de futur és el Valira”, deia al desembre. I així serà.

Pel que fa als termes econòmics de l’acord, la promotora que des de fa mesos treballa en la reforma de l’edifici assumirà “la inversió necessària perquè l’espai es destini a exhibir-hi obres d’art”, mentre que el ministeri de Cultura dotarà anualment la partida amb què la Fundació Museu Andorra farà front a les despeses d’obertura i de manteniment del Carmen Thyssen Andorra. Unes despeses que el comunicat no detalla; el cas, però, és que el pressupost de Cultura per al 2016 preveia una partida de 250.000 euros per a l’adequació de la planta baixa del Valira com a “espai museístic”, i una altra de 51.000 euros per a la Fundació Museu Andorra. A aquestes quantitats cal sumar-hi, ja s’ha dit, els 9.000 euros mensuals del lloguer –108.000 anuals–, que aniran de càrrec del Comú.

El que queda per concretar són tant la data d’obertura, inicialment prevista per al primer trimestre del 2017, com l’exposició inaugural: al desembre el mateix Guillermo Cervera avançava que serien entre 20 i 25 teles de grans mestres internacionals del segle XX fins a l’actualitat, i que es renovaria com a mínim una vegada l’any. Pel que fa al Valira, als 413 metres quadrats de la planta baixa s’hi habilitaran la sala d’exposicions, la recepció, la botiga i un àmbit per acollir el programa pedagògic –l’Educathyssen– que completarà l’oferta museística.