Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, frescos, Santa Coloma, Llovera, Rodríguez, rotonda, Enclar, Batlle, edifici, romànic, conjunt mural
Andorra, frescos, Santa Coloma, Llovera, Rodríguez, rotonda, Enclar, Batlle, edifici, romànic, conjunt mural

Els frescos, una altra vegada


Escrit per: 
A. L. / Il·lustració: Jordi Batlle

El debat sobre el futur emplaçament dels frescos de Santa Coloma –l’edifici elevat, aquesta mena de palafit projectat per Jordi Batlle i que s’aixecarà en una parcel·la cedida pel Comú de la capital a la rotonda d’Enclar: 300.000 euros– promet ser apassionant. Dies enrere eren tres experts del ram de la gestió i de la restauració els que manifestaven públicament alguns dels dubtes que els plantejava el nou equipament: sobretot, la sensació d’improvisació –el nou edifici no respon a cap pla de museus ni a cap projecte global de difusió del romànic– i el recel que una solució que hauria de ser per definició –opinen– provisional s’acabi convertint en definitiva.

Doncs bé, divendres era Xavier Llovera, avui a l’Agència Catalana del Patrimoni i que quan els frescos van ser adquirits pel Govern, el 2006, era el cap de Museus i Monuments del ministeri de Cultura– qui hi va posar cullerada. I el que ve a dir coincideix bàsicament amb el que Francesc Rodríguez argumentava aquí mateix la setmana passada. En resum: que l’edifici projectat per Batlle resol provisionalment el problema dels frescos, i de forma satisfactòria, però que en cap cas hauria de ser considerat el destí definitiu del conjunt mural: “No és el lloc ideal, i en algun moment quedarà com una illa enmig d’un llac temporal”, diu, referint-se obliquament a la possibilitat real d’una revinguda que històricament ja s’ha produït –el 1982, sense anar més lluny– i al fet cert que la parcel·la es troba en una de les zones amb més alt risc d’inundació del país. “Però les pintures no es mullaran”, conclou. A més, el ministeri s’ha vist obligat a actuar amb certa urgència perquè –opina– “des del món civil i també des del polític se li ha exigit que les pintures es puguin visitar”. Un dels problemes que va generar l’operació dels frescos, impulsada per l’aleshores ministre de Cultura, Juli Minoves, “que va adquirir unes pintures romàniques a preu de Picasso [3,7 milions d’euros, “més del doble del que valien”, diu Llovera] sense saber què en faria i deixant el departament sense recursos”. A més, i sempre segons Llovera, la ministra actual, Olga Gelabert, va haver de decidir en qüestió de dies la ubicació finalment triada.

Tot el que precedeix no treu, però, que “per motius de relat i per qüestions de conservació aquest no pot ser de cap de les maneres el seu lloc definitiu”. I quin hauria de ser, en opinió de Llovera, aquest destí “definitiu”? Doncs una altra vegada el futur –i molt hipotètic– Museu Nacional, ja es digui literalment així o ja sigui un gran centre cultural amb un altre nom, “que les allotjarà en condicions i amb un discurs global”. A l’edifici de Batlle, “un espai original i arquitectònicament original, ja li trobarem un nou ús”. També coincideix Llovera amb Rodríguez –i amb la ministra Gelabert, i amb els tècnics de Patrimoni– que és inviable treure els frescos del suport d’alumini actual per reubicar-los a l’emplaçament original, a l’absis de Santa Coloma: “Les pintures murals arrencades amb la tècnica de l’strappo mai no s’han de canviar de suport: és un cas clàssic. La presentació actual és completament plana, mentre que els murs de l’absis són bonyeguts. Millor no tocar-ho.”

El més curiós del cas és, en fi, que el consell assessor del Patrimoni, del qual el mateix Llovera forma part, no va ser consultat sinó merament informat de la ubicació del nou edifici. Segons fonts del mateix organisme, és clar. I la pregunta és òbvia: si el consell no té res a dir en la que és probablement la decisió més rellevant dels últims temps en matèria patrimonial, de què serveix?

Andorra
frescos
santa coloma
Llovera
Rodríguez
Rotonda
Enclar
batlle
edifici
romànic
conjunt mural

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte