L'Asociació Cultural dels raiers de la Ribera del Segre, que integra els de Coll de Nargó, recollia ahir al vespre la Creu de Sant Jordi atorgada enguany a l'entitat per la Generalitat de Catalunya per reconèixer-los el seu "notori paper en la conservació del patrimoni immaterial" català. 

La cerimònia d’entrega de les Creus de Sant Jordi 2023 va ser aprofitada per realitzar una crida a l’esperança per superar la “fragilitat” de la democràcia amb l’ascens de les formacions d’extrema dreta a l’Estat. Un dels premiats, l’expresident d’Òmnium Jordi Cuixart va reconèixer que la ciutadania té motius per estar “emprenyada” però que no es pot permetre el luxe d’estar “desesperançada”. El cantant Gerard Quintana, un altre dels guardonats, va recordar que la cultura, el coneixement i la ciència com a “eines per aconseguir impossibles”. També s'hi va referir a la situació política del País Valencià i les Illes Balears i va lamentar que es percebin les llengües com a “enemiga” quan en realitat són una “riquesa”. 

El cineasta Agustí Villaronga –a títol pòstum-, el festival Sónar, el grup Sopa de Cabra, l'activista social Vicki Bernadet, el pintor i escultor Antoni Miró, l'actriu Julieta Serrano, l'activista i expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, el músic Jaume Sisa, l'advocat i escriptor Antoni Gelonch i el pintor Joan-Pere Viladecans són algunes de les vint personalitats i deu entitats que han estat guardonades amb la Creu de Sant Jordi 2023.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat o en el pla cívic i cultural.

L’elecció de les personalitats va voler respectar, com en les darreres edicions, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.