Diari digital d'Andorra Bondia
Tampó oficial amb l’escut d’Andorra.
Tampó oficial amb l’escut d’Andorra.
Aparell de ràdio de la casa Ariane dels anys 30.
Aparell de ràdio de la casa Ariane dels anys 30.
Col·lecció d’armes probablement procedents d’una partida carlina.
Col·lecció d’armes probablement procedents d’una partida carlina.
Llibreteta femenina per anotar-hi la llista de balladors.
Llibreteta femenina per anotar-hi la llista de balladors.

Els tresors de Casa Rossell


Escrit per: 
A. Luengo / Fotos: Màximus / SFGA

Que el carlisme és a casa nostra un període convuls i fascinant, poc i mal conegut, ho sap perfectament Joan Peruga, que n’ha parlat de passada en les seves novel·les del cicle d’Areny-Plandolit. Però topar-te una partida de pistoles i revòlvers del XIX, amb les seves bales i tot, suficients per armar un escamot de miquelets al servei del pretendent, és una experiència digna d’un viatge en el temps.

Doncs això és el que els va passar a les restauradores de Patrimoni que aquesta campanya s’han concentrat a conservar la col·lecció d’objectes procedents de Casa Rossell, més de 10.000, que es van inventariar cap al 2000 i que des d’aleshores havien quedat empaquetats i guardats en una sala de la veïna casa d’Areny-Plandolit, ironies de la vida. Conservar vol dir en aquest cas obrir més de dues-centes caixes, desembalar cada objecte, revisar-lo i, si cal, netejar-lo, tornar-lo a embolicar i cap al dipòsit.

La vintena de pistoles d’aquí dalt donen per somiar si les portava una partida de soldats supervivents potser (o fugitius) de la desfeta de Castellciutat, l’últim bastió carlí a Catalunya, l’agost del 1875. O qui sap del frustrat setge de Puigcerdà, que el temible general Savalls, d’altra banda garrotxí, havia hagut d’aixecar l’any abans, per dues vegades i amb la cua entre les cames. Però d’ocasions per somiar n’hi ha a centenars, perquè “cada caixa és una sorpresa: no sabem què en sortirà, i és molt emocionant anar-les obrint a veure què hi ha”, diu la restauradora Mireia Tarrés. 

El cert és que en pot sortir literalment de tot. Des de les coses més previsibles fins a les més pintoresques, perquè les generacions que es van anar succeint a la casa (des del més cèlebre dels seus fills, Antoni Fiter i Rossell, autor del Manual Digest, fins a Lluïsa de Riba, dita la Senyoreta i l’última de la nissaga, que va morir intestada  i sense hereus el 1996, motiu pel qual tot el patrimoni de Casa Rossell va revertir a l’Estat) no llençaven res de res. Així que no és estrany trobar un aparell de ràdio Ariane dels anys 30 que es va conservar fins a l’últim dia al menjador familiar, però també la llibreteta en què alguna de les senyoretes de la casa anotava els noms dels pretendents que la volien treure a ballar, flascons amb píndoles de cocaïna (!), la reglamentària col·lecció d’escapularis que no podia faltar en una devota família del XIX i, atenció, la molt més insòlita col·lecció d’amulets, des d’un evangeliari en miniatura per posar a l’interior de la brusa fins a un Detente bala amb el text “El corazón de Jesús està conmigo”, amb què algun militar de la nissaga s’encomanava a les Altures per driblar el foc enemic.

Hi ha monedes, ventalls, joies, vaixelles, objectes d’escriptori, estampes, ulleres, pots de farmàcia encara per obrir, balances de precisió, pipes, instruments de costura, moneders, jocs infantils i de taula, un tampó oficial amb l’escut d’Andorra i, naturalment, màquines de fotografiar, paper i emulsions que amb tota probabilitat van pertànyer als dos grans fotògrafs de la família, Joaquim de Riba Camarlot i Joaquim de Riba Cassany.

Les fotografies, en fi, es troben dipositades a l’Arxiu Nacional i es poden consultar a l’Arxiu en línia; la biblioteca, monumental, inclòs l’exemplar dels Idil·lis i cants mistichs que el 1883 Verdaguer li va dedicar a Josep de Riba, a la Nacional; la col·lecció tèxtil l’està inventariant l’empresa Retoc, i quedaran pendents els mobles, baguls, caixes de núvia, instruments antics i eines del camp.

Casa Rossell és una mina, i el que cal és que els tresors que han anat sortint a la llum no es quedin al dipòsit. Una mirada interior va ser un lloable intent d’explotar tot aquest patrimoni. La història de Casa Rossell no pot acabar aquí.

tresors
casa rossell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic