Diari digital d'Andorra Bondia
L’organista Miguel Bernal i la soprano Julia Ruiz actuaran aquesta nit, a les nou.
L’organista Miguel Bernal i la soprano Julia Ruiz actuaran aquesta nit, a les nou.

Entre contrastos, danses i una òpera


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jornades Orgue Ibèric

Les segones Jornades d’orgue ibèric es van estrenar ahir a la nit amb el concert de l’organista i clavecinista alemany Johannes Skudlik, que va interpretar dues batalles famoses de Joan Baptista Cabanilles i d’un autor anònim, a més d’una sonata d’Antonio Soler, usant la llengüeteria completa de l’orgue. El públic assistent que es va reunir a l’església Sant Iscle i Santa Victòria a la Massana també va poder escoltar unes sonates espanyoles i portugueses i una selecció de tientos de mig registre del segle XVII. I per contrastar les obres del repertori anterior, Skudlik va interpretar una obra de Mozart i una de Carl Philipp Emanuel Bach, que són característiques de l’estil rococó.
El repertori d’avui ens endinsa en una col·lecció musical  que té a veure amb la dansa a la cort i a l’església. A l’església? Doncs sí. “Més pausada”, és clar que la de palau, però les dues “són cosines germanes”. D’aquesta manera s’hi refereix el seu intèrpret, l’organista alacantí Miguel Bernal, que oferirà avui el concert a les nou de la nit. Per aquest artista no és gens estrany la dansa a les esglésies, i recorda com encara avui a la catedral de Sevilla “els seises, els xiquets  cantors” hi dansen. A Sant Iscle no es veurà el ball, però sí que es crearan les condicions perquè cadascú se l’imagini. Bernal tocarà un conjunt de peces de música ibèrica del període que abasta des de finals del Renaixement fins al Barroc. En concret, seran creacions de Cabezón, Correa de Arauxo i Cabanilles, conjugat amb les batalles de Correa de Braga i amb obres “més italianitzades”, com les de Joseph de Torres.
Precisament, la Cantada al Santísimo “O, quien pudiera alcanzar” de Torres és una “petita òpera” que s’oferia a l’església amb la funció de “fer una catequesi agradable pensada per arribar a la gent”. És aquí on intervindrà la soprano madrilenya Julia Ruiz. I és que no cal ser un erudit per gaudir d’aquest tipus de composicions, diu Bernal. Aquestes melodies estan fetes “per tocar el cor, la sensibilitat” dels qui les escolten. Aquesta és, segons ell, la funció de la música.     
Bernal ja ha tingut ocasió de tastar l’orgue ibèric de la Massana en unes jornades a l’hivern. Un orgue que qualifica de força proper a la seva terra, “més de llevant, català i valencià”, que castellà. Ahir al matí ja el va poder provar tot assajant les peces que oferirà aquesta nit, o en paraules del promotor de les jornades, Ignacio Ribas, “estudiant-les”. 

entre
contrastos
danses
òpera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic