Satisfets. El sector editorial andorrà expressa satisfacció amb aquesta nova edició de la Fira del Llibre del Pirineu, la vint-i-setena, avantsala de la nova temporada, que acaba de celebrar-se a la localitat alturgellenca d’Organyà. Contents en termes de vendes, en afluència de públic i pel nodrit programa d’activitats que acompanyaven l’exposició de llibres al carrer. En l’apartat de premis, el cartell Homilies guardona la novel·la Fera, d’Anna Gorina, i Pere-Miquel Parés s’endu el Mort qui t’ha mort de relat negre, dotat pel Govern d’Andorra, amb la ficció Els tetrasquels. 

Des d’Andorra, l’Associació d’Editors en fa una valoració “molt positiva”. Ha estat “un altre èxit de la Fira del Llibre del Pirineu, on ja fa anys que hi anem i és una fira que ens sentim molt nostra, ja que som editors d’Andorra i, per tant, del Pirineu”, era la valoració feta per boca d’Oliver Vergés. “Ens hi sentim a casa nostra i és el millor lloc on presentar els nostres llibres i les nostres novetats”. Amb una presència molt nodrida, “més gran que mai”, de títols produïts al Principat, recordava. “Fa anys que hi anava Editorial Andorra, després s’hi va sumar Anem Editors i enguany ja hi havia una taula ben llarga de novetats andorranes, de les editorials històriques i de les noves que han anat sortint”. En aquest sentit, hi afegia, “està molt bé que puguem fer aquest desplegament de la nostra cultura i la feina que estem fent”. 

Pel que fa a presentacions, “crec que totes les que s’hi van fer d’autors i llibre andorrà van ser un èxit, amb molt públic”, especialment pel que fa a les de dissabte a la tarda, tot coincidir amb les pluges. “I això s’ha notat en les vendes, que és difícil d’avaluar perquè no portem un registre global però la sensació és bona, tot i que no és només per això que ho fem”. Es congratulava així mateix Vergés de la presència de la ministra de Cultura, Mònica Bonell, “que ens fa notar el suport institucional a l’activitat que fem fora per difondre les lletres andorranes”. Això comentava l’editor, tot recordant que l’esdeveniment funciona com a tret de sortida del curs, que la setmana vinent continuarà amb la fira barcelonina. 

Per la resta, Vergés es congratulava que la fira d’Organyà estigui cada cop més consolidada i que es vagin afinant aspectes com la vela per als actes i que es puguin seguir en streaming (o a posteriori), així com que el nombre d’editorials i títols vagi creixent any rere any. 

Paleògraf, filòleg i historiador de la cultura Jesús Alturo i l’escriptor de Besalú Martí Gironell van ser enguany els lectors de la lectura de les homilies que dona el tret de sortida a cada edició. Alturo va traçar una breu història de la predicació i novetats sobre l’ús i funció de les homilies d’Organyà, al temps que feia la glossa d’un passatge evangèlic amb profunditat i bon humor. També en la primera jornada el debat se centrava l’ús social actual del català, on el president de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, Jaume Marfany, va alertar que la situació ha empitjorat amb el pas del temps i que, quan va néixer l’entitat, ara fa també 27 anys, “no estava tan malament com ara”. Per aquest motiu, considerava que cal “augmentar la consciència lingüística i nacional”. El certamen hi contribueix, concloïa, amb 40 presentacions literàries.

Un altre dels protagonistes del cap de setmana va ser el nou gegant Quimet, inspirat en Joaquim Miret i Sans, descobridor de les Homilies d’Organyà, que participava per primera vegada a la fira. I, entre les propostes ja tradicionals al programa, la Carrerada de Llibres, a la C-14, les lectures dramatitzades i la visita literària a l’Organyà històric, amb el grup Terra Escrita, i l’actuació de carrer de l’actor Ivan Caro. L’aportació musical va anar a càrrec dels duets La Sonsoni i Daura i de Roger Mas, que, amb El viatge, protagonitzava el concert de cloenda.