L’ARCA mostra l’espai permanent que consagrarà al creador de ‘Judge Dredd’, que obrirà el 26 d’abril amb el Saló de la Massana.

Dir que va morir prematurament és una impertinència perquè, quina mort no ho és, de prematura? Però el cert és que el traspàs de Carlos Ezquerra, el pare de Judge Dredd, l’1 d’octubre passat, va agafar tothom desprevingut. També Joan Pieras, l’ànima de l’ARCA, que va reaccionar amb oportuna, lleial i justa celeritat, i que li ha consagrat la tercera planta del nou Museu del Còmic, que obrirà el 26 d’abril coincidint amb la inauguració del Saló. Una planta que a banda de dur el seu nom –el nom d’Ezquerra, és clar– ha reproduït l’estudi que l’il·lustrador tenia al seu pis de la capital, inclosa la reglamentària taula de dibuix: produeix certa emoció passar-hi les mans, quan no mira Pieras, i pensar que allà mateix va crear Ezquerra algunes de les criatures que han passat per dret propi a la història del còmic universal, amb Dredd al capdavant, és clar, però no ens descuidem de El Perro de Estroncio, Bloody Mary, Peregrino, Al’s Baby i La brigada del Rifle: la majoria van veure la llum a 2000 AD –el Cimoc britànic, per entendre’ns, i la bíblia de la historieta adulta europea dels 70.

Ahir, en fi, tocava presentar el cartell definitiu del Saló, però la visita guiada a l’espai Ezquerra es va cruspir tot el protagonisme. Taula de banda, hi ha també els llapis, les pintures, els quaderns plens d’esbossos, originals, guions, trofeus i marxandatge dels centenars de còmics que va il·lustrar. Part d’aquest material –especialment, els originals– ja l’havia cedit anys enrere a l’ARCA amb l’única condició que es posés a disposició del públic i que no es destinés a la venda. La resta l’ha cedit la vídua de l’il·lustrador, i a Les Fontetes tindrà una segona vida i arribarà al gran públic. Amb relíquies com ara un Dredd en miniatura i en edició limitadíssima –dos exemplars!– que ocupa un lloc destacat a l’espai: Ezquerra en posseïa un; l’altre, el guionista, John Wagner.

La tercera planta del nou museu es completa, en fi, amb la col·lecció completa de revistes i còmics que Ezquerra va publicar, i amb la videoteca i sala de projeccions de l’equipament. Per visitar aquest santuari consagrat al creador de Mega-City One i la casta d’implacables jutges que hi feien complir la llei caldrà esperar –ja s’ha dit– al 26 d’abril. I per visitar la resta del flamant Museu del Còmic, que a part de la tercera planta del complex de Les Fontetes ha colonitzat també la segona, batejada com a Espai Jan –pel creador de Superlopez i Les muntanyes voladores: atenció, hi ha seqüela a la vista– i que es destinarà a sala de consultes. A la primera planta, l’Espai Josep Maria Blanco –per l’autor clàssic del TBO, també estretament vinculat al saló– s’hi quedarà l’arxiu, com fins ara, i a la planta baixa s’hi succeiran les exposicions temporals: ara mateix ja hi poden visitar les planxes Bogey (Adiós, muñeca i El hombre que floreció), que Pieras ha programat com a aperitiu del Saló.

Dit així potser no els soni, però Bogey, un detectiu de l’escola de Marlowe trasplantat al planeta Bleko II, al fons de la Via Làctia, a mà dreta, posem que cap al segle XXII, va ser junt amb Hombre, de Manfred Sommer, i Frank Capa, de José Ortiz, una de les tres peces clau de l’edat daurada de Cimoc. El dibuixant, Leopoldo Sánchez –un clàssic– vindrà al Saló per presentar la seva última creació, Tú mismo. També desfilaran entre el 26 i el 28 d’abril per La Closeta –no es confonguin: el Museu, a Les Fontetes; el Saló, a La Closeta– Josep Homs, que fa un lustre, quan començava a despuntar, va debutar a la Massana amb Millenium, i que ara torna convertit en un dels autors de referència al mercat francès amb SHI, protofeminisme victorià ambientat a l’Exposició Universal de Londres del 1851, amb guió de Zidrou, tòtem de la bande dessinée.

Més noms: Carlos Puerta, que l’any passat va comparèixer amb Barón Rojo, però a qui una inoportuna vaga de pilots va impedir de personar-se a la Massana, va prometre que tornaria i sí, torna, amb Julio Verne y el astrolabio de Urania, que explora els orígens de la fascinació del novel·lista per les novetats tecnològiques. Un altre clàssic: el barceloní Edmond F. Ripoll, que va passar per Sissí, As de corazones i Supernova abans de la seva gran obra, Jan Europa, i que a La Closeta vindrà amb Doctor Impossible, acabada de reeditar. La nòmina la completen l’il·lustrador Jandro González i el guionista Miguel Ángel Parra, formats a l’escola Joso –com Homs, ja que en parlem– i que debuten amb La vampira de Barcelona, que reconstrueix el cas d’Enriqueta Martín, la primera assassina en sèrie de la crònica negra catalana. El toc francòfon, cortesia de l’ambaixada francesa, que l’any passat va estrenar col·laboració amb el Saló, el posarà aquest curs Sophie Verdaguer, Sanoe, joveníssima promesa que concorre amb el seu primer àlbum, La grande Ourse, i que desfilarà com és reglamentari pels centres de segona ensenyança i pel Lycée.

Un últim consell: no s’ho gastin tot per Sant Jordi i reservin un raconet per al cap de setmana següent. Al Saló del Còmic hi ha també una ben servida llibreria, i els autors estaran encantats d’estampar un dibuixet al seu exemplar.