Acompanyen els cap de cartell, els colombians Morat, que actuen el 5 d’agost al Parc Central.

La carrera per aconseguir entrada per al concert amb què Morat clausurarà el 5 d’agost la festa major de la capital va arrencar ahir. Amb les entrades a preus eminentment “populars”, 15 euros, com els encanta dir a les nostres autoritats, caldrà veure si s’omplen les 5.000 localitats que s’han posat a la venda, i que és l’aforament de la vela del Parc Central on tindrà lloc el concert. El cas serà, però, escoltar en viu els megahits que han convertit aquesta banda colombiana en referència fulgurant i universal de la música llatina, amb lloc destacadíssim per a Mi nuevo vicio i Besos de guerra.

Però Morat serà només el colofó musical de la festa, que programarà a partir del 2 d’agost un grapat de propostes per a tots els gustos i amb tres noms propis, tots tres catalans: per començar, Els Catarres, que els últims temps s’han prodigat per les nostres festes majors –han desfilat per Sant Julià i per Escaldes– i que ara tornen a la capital a proposta del Consell d’Infants i amb un últim disc, Tots els meus principis, que data del 2018. Tocaran el 3 d’agost al gran escenari de la plaça Guillemó, cada vegada més consolidada com a epicentre musical de la parròquia, i amb la world music de Pachawa Sound com a complement.

Els honors de la festa els faran el dia abans Gertrudis i Pepet i Marieta: els primers, amb la recepta de rumba catalana amb què van irrompre el 2005 i un últim disc quasi remot: Ara volo alt es va publicar el 2016. Tampoc és precisament recent el de Pepet i Marieta: La revolució dels somnis és del 2017, però aquell Corre l’estiu amb què van refrescar el del 2014 encara té corda, es veu. La programació musical es completa amb el reglamentari ball de nit amb La Principal de la Bisbal, el 4 d’agost i també a la plaça Guillemó, i el fi de festa de la Balcan Paradise Orchestra i Hotel Cochambre, que seguiran l’últim dia l’actuació de Morat. Hi haurà també dos espectacles de circ, el 3 d’agost, Vaya circo, de la Companyia Kanbahiota, a la plaça del Poble, i l’endemà, Yee-haw!, amb Infonfundibles, a la plaça Guillemó.

L’Esbart Dansaire, de la seva banda, estrenarà després del pregó –aquest any, a càrrec de la Confraria d’Escudellaires, que celebra el 50è aniversari–, La dansa del pregó, que pretenen convertir en tradició, tot i que conceptualment això de crear el que sigui perquè es converteixi en tradicional grinyola per totes bandes. L’exhibició castellera, que tindrà lloc el 3 d’agost, reunirà a la plaça Benlloch els Castellers d’Andorra, els de la Vila de Gràcia i la centenària Colla Joves Xiquets de Valls. I després, cercavila, amb els gegants de la capital, Sant Pol de Mar, L’Ametlla de Merola i Calella. I diumenge com mana –ara sí– la tradició, ball de contrapàs amb capgrossos i ball de gegants.

Tribut a Mecano, el 10 d'octubre al Prat del Roure

Els nostàlgics de Mecano ja poden anar marcant amb vermell el 10 d’octubre, que és quan recalarà al Prat del Roure escaldenc Hija de la luna, el tribut a la banda madrilenya amb motiu del 25è aniversari del tour AiDalai, que va ser el del comiat. Allò va ser el 1991, i per tant han passat no 25, sinó quasi 30 anys. El cas és que Hija de la luna porta quasi un lustre girant per mig món, i ara ens toca a nosaltres. Atenció, que el paper d’Ana Torroja l’interpreta la cantant Robin Torres –potser la recordin del seu pas per La voz–, que s’hi assembla com un ou a un altre ou. Però els hits són els de tota la vida, i cal esperar que el set list inclogui aquella coseta estupenda que es deia No es serio este cementerio. Hija de la luna serà un dels plats forts de la 35a edició de Colors de Música, que arrenca dijous a Coprínceps amb les reglamentàries Nits del Món: la primera proposa un periple per Sao Paulo i la bossa nova; l’1 d’agost se’n va fins a Tijuana, el 15, al barceloní barri de Gràcia, i el 29, a Detroit, amb homenatge (una mica tard) a la traspassada Aretha Franklin. Entre el 8 i el 13 de juliol tindrà lloc una nova edició de la Setmana del Jazz, i la biennal de L’Andart s’apunta aquest any al Colors de Música amb dos espectacles a Engolasters, el 19 i el 20 de juliol, amb un duet de “música, moviment, improvisació i composició en temps real”, i el 23 i 24 d’agost, amb una proposta de “contemplació auditiva i visual”.