Resignada. Així es confessava ahir la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, davant la voluntat expressada per la col·lecció Thyssen de traslladar a la nova seu d’Andorra Telecom el museu que el 2017 va obrir a l’hotel Valira: “Hauríem preferit que s’hi quedessin, és clar, perquè era i és un pol d’atracció molt important per a la parròquia, i més ara que estem acabant la remodelació de la part alta. Sap greu però s’entén, perquè al nou emplaçament disposaran de més espai i Andorra Telecom dotarà de contingut el soterrani destinat a centre d’art tecnològic.”
El que ja no té tan clar Gili és que la mudança es pugui concretar el juny del 2026, que és quan està previst que concloguin les obres del Node: “Per l’experiència que tenim amb projectes d’aquestes proporcions, em temo que es podrien allargar ben bé dos anys, però ja ho veurem”. La notícia la va confirmar dilluns el conservador general de la col·lecció Thyssen, Guillermo Cervera, d’altra banda l’ànima des del primer moment de la pinacoteca escaldenca. Al Node, disposaran de part de la planta baixa i de tot el soterrani, dues sales que sumen conjuntament prop de 700 metres quadrats i que tripliquen, perquè se’n facin una idea, la superfície expositiva del Valira.
quest és precisament el gran avantatge que també li veu a l’operació la ministra de Cultura i presidenta de la fundació Museand, Mònica Bonell: “La veritat és que el Valira se’ns havia quedat petit, que allà és impossible créixer i que al Node tindrem l’oportunitat de fer-ho. Per part nostra li continuarem donant suport econòmic perquè creiem que la marca Thyssen pot aportar encara més al país”. Es refereix la ministra als 450.000 euros anuals que el Govern hi injecta a compte dels pressupostos i que constitueixen la part del lleó dels ingressos del museu. L’altra gran partida, el lloguer de la planta baixa del Valira –9.000 euros mensuals– anava a compte del Comú escaldenc, i queda per definir si el Thyssen haurà d’abonar una renda a la parapública en concepte de lloguer dels espais, i si és així, qui l’assumiria. És un dels detalls que es negociaran amb Andorra Telecom quan el patronat de Museand sigui informat oficialment de l’operació, a la reunió prevista el 3 de desembre. L’altre serrell pendent és la durada del conveni: el vigent per al Valira es va firmar el 2016 i va entrar en vigor l’1 de gener del 2017, amb un termini de deu anys. Tocava renegociar-lo els pròxims mesos i d’aquí que l’opció del Node hagi arribat en el moment més oportú.
El museu ocuparà, com ja s’ha dit, part de la planta baixa de l’edifici –recepció, sala d’activitats i serveis generals– i el soterrani, amb una sala de 200 metres quadrats que es destinarà a exposició permanent –a diferència del format actual al Valira, que no té obres permanentment exposades– i una altra de prop de 500 metres quadrats consagrada a mostres temporals i a les noves tecnologies aplicades al món de l’art.
Les obres de l’aparcament
La pregunta òbvia és què passarà amb el Valira quan es materialitzi el trasllat, sigui el juny del 2026 o d’aquí a dos anys. Gili, que va ser informada de tot plegat ahir mateix, no ha tingut temps de rumiar-hi, però entén –diu– “que és molt possible que aparegui un privat –penso en el sector de la restauració– interessat a invertir en un edifici catalogat i en una zona emblemàtica de la parròquia”. I més ara que ja s’intueix el final de les obres de l’aparcament de l’església i del Projecte Caldes, que la cònsol augura per al febrer de l’any que ve. En canvi, descarta reconvertir la planta baixa del Valira per a usos comunals: “Acabem de comprar dues bordes i a la mateixa plaça tindrem dos nous espais. Ara mateix no crec que sigui prioritari”.
L’Escola d’art de la capital torna al Thyssen
Els alumnes de l’escola d’art de la capital han participat en el projecte De-Construcció, que parteix de la banda sonora creada per Laura García, Kic Barroc, Lluís Casahuga i Lluís Cartes a partir de les obres de l’exposició actual per fer el camí invers i crear una nova obra a partir de la música. El resultat s’exposarà entre el 27 de novembre i el 19 de desembre a la planta baixa de La Llacuna, i a partir del 20 de desembre al vestíbul del Valira. L’exposició Sons es pot visitar fins al 5 de gener.