Que aixequi la mà qui no hagi mai sentit l'ària Lascia ch'io pianga, de l'òpera Rinaldo, de Haendel. Vostè? Repensi-s'ho. Potser ha vist Farinelli. Potser algun film de Lars von Trier. I si no és cinèfil, busqui a YouTube: oi que finalment sí li sona? Doncs això, deixeu que la música antiga s'atansi a vosaltres, és el que diu el FeMAP, que ahir tornava a l'Alt Urgell i es deixava un fantàstic concert del quintet Brezza al Seminari, amb fragments de la famosíssima òpera (versió instrumental), a migdia, mentre que al vespre es desplaçava a l'església de Santa Coloma de Vilamitjana (Montferrer i Castellbó), amb obres de Francisco Guerrero, en aquest cas, interpretades a cinc veus, les de A5 Vocal Ensemble. Per cert, un altre dels nous escenaris que el festival ha afegit enguany. Els dos concerts són l'arrencada fortíssima de la part final del festival: en els dies vinents, i sols a territori proper, passarà per Coll de Nargó, Vilanova de Banat, Estamariu i, novament, la Seu d'Urgell.
A Sant Climent de Coll de Nargó, que l'any passat s'estrenava al cicle i enguany repeteix, Tasto Solo farà una exposició de l'evolució que la polifonia va experimentar al segle XIII, a través de formes com el motet principalment, adaptades tant a les composicions religioses com a la poesia amorosa. Serà el 14 i l'endemà el festival es trasllada a Vilanova de Banat, un altre escenari que es va convertint en habitual. A l'església de Santa Cecília Solnegre recordarà un episodi desolador de la història, la pesta que va assolar Milà al 1630, a través de tres compositors que peririen en aquell desastre: Giovani Battista Fontana, Pablo Cima i Dario Castello. El 18, novament al Seminari de la capital alturgellenca, obres de Vivaldi, Scarlatti, Haendel o Porpora, entre d'altres, per recordar la contradictòria (com recorda el programa de mà) figura dels castrats, entre els quals el més cèlebre (especialment ara, gràcies a la pantalla gran) seria Farinelli.
Finalment, la comarca s'acomiadarà d'aquesta dotzena edició del festival a Estamariu. María Hinojosa i Pérgamo Ensemble parlaran de la gran figura del barroc (i el salt al classicisme), del geni de tots els temps, Johann Sebastian Bach, a través de les seves composicions, però també les dels mestres que l'hi van influir, de Telemann i Haendel a Buxtehude, o els membres de l'extensíssim clan familiar del qual procedia, tota una nissaga de músics.