El web ‘Aquí Radio Andorra’, de Printz, recupera les emissions de ‘The Caroline Revival Hour’.

Una allau de cartes, més de dos milers, enviades des d’arreu d’Europa, va provocar l’emissió de The Radio Caroline Revival Hour, una mena d’homenatge que Radio Andorra va retre, precisament un 2 de març, el de 1969, a una emissora pirata: Radio Caroline, és clar, que havia estat reduïda al silenci per les autoritats angleses. Jean-Marc Printz recupera la història a Aquí Radio Andorra, aquell lloc web convertit en un immens fons documental. A les seves mans acaba de caure, explica Printz, el CD de més d’una hora de durada que recull aquella històrica emissió.
 
The Radio Caroline Revival Tour va ser una emissió presentada per Don Allen, antic DJ de l’estació pirata anglesa, que emetia des del mar del Nord. El programa va ser objecte d’una gran campanya de premsa a la Gran Bretanya i França perquè recordava la trajectòria de l’emissora, aleshores tancada des de feia un any. Es va enregistrar a un estudi londinenc, on es van reunir per darrera vegada tots els discjòqueis que havien estat als micròfons de Radio Caroline.
 
Gràcies a la iniciativa d’un jove francès, Yves Kuhn, el programa es va difondre en exclusiva per Radio Andorra, entre la mitjanit i la una de la matinada, relata Printz. Durant la setmana següent va anar arribant aquella allau de cartes, amb els comentaris entusiastes d’oients d’arreu d’Europa. La difusió de la gravació va ser posteriorment molt minoritària. Més endavant se’n faria una versió en CD. Ara, per fi, el contingut sencer és accessible al web de Printz, penjat en l’any que li correspon, el 1969.
 
L’enregistrament permet resseguir el transcurs d’aquella històrica emissió, presentada per Rosabel, l’animadora espanyola de l’estació. Després, noms molt populars per als seguidors de Radio Caroline: Daffy Don Allen, Bob Steward, Bud Bullou, Bobby Dee, Stevie Merike, es van anar rellevant al micro per retraçar la història de l’emissora pirata i tornar a presentar els discos que havien fet populars des del mar del Nord. 
 
Un intent per revifar-la
L’entusiasme que va generar el revival de l’estació pirata va fer que els responsables de Radio Andorra ideessin un programa en anglès, Radio 428 (en referència a la longitud d’ones OM), que s’hauria d’emetre en acabar les emissions en espanyol. Fins i tot van llogar l’emissor a una societat anglesa, Jumbo Blimp Works, que posava en antena Radio Rupert, amb música progressiva.
 
No obstant això, aquests experiments, recorda Printz, no van tenir un llarg recorregut. La raó? La mala qualitat amb què l’ona mitjana arribava al nord d’Europa i Anglaterra, que era el públic al qual volien arribar.  L’equip anglès es va decantar per Radio Monte-Carlo.
 
La idea, però, va quedar en l’aire i més endavant, a mitjan la dècada dels setanta, la va recuperar. En aquest cas ja amb l’emissor d’ona curta, amb un abast molt més ample.