Diari digital d'Andorra Bondia
El Fargo, ja instal·lat al box on esperarà destí sense perill de desintegrar-se.
El Fargo, ja instal·lat al box on esperarà destí sense perill de desintegrar-se.
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?
I ara, què?

I ara, què?Escrit per: 
Redacció / Reportatge gràfic: Claude Benet

Cap representant de Cultura va assistir dissabte al trasllat del Fargo de Fontaneda.

Feina feta. Sense la més mínima incidència, amb un cost mínim –menys, molt menys d’un miler d’euros– i la mobilització i l’entusiasme de la vintena de socis i també de veïns que dissabte a primera hora es van plantar a la carretera de Fontaneda per assistir al trasllat del Fargo que l’últim propietari, Juan Martínez, hi havia aparcat... el 1978: fa quatre decennis! El vehicle –ja saben: matriculat el setembre del 1948, és l’autobús més antic que s’ha conservat per aquí dalt– ja descansa en una nau de la capital, cedida per un mecenes que prefereix mantenir l’anonimat.

Conclou així la primera fase d’una operació que va arrencar el febrer passat, quan Velles Cases va alertar sobre l’existència del Fargo i del perill imminent que la intempèrie acabés de desintegrar-lo. El temor era que quan la grua l’aixequés del solar on s’ha passat els últims quaranta anys, el xassís, probablement podrit, acabés cedint. Però va resistir, i la perícia dels gruistes el va fer passar delicadament per sobre del mur de totxo sense ni fregar-lo. En menys d’una hora, diu el president de Velles Cases, Claude Benet, el tenien dipositat sobre el remolc.

Més problemes hi va haver per fer-lo entrar a la nau: resulta que l’autobús fa 2,70 metres d’alçada, i la porta del garatge, exactament 2,90. Era impossible entrar-lo sobre el remolc, no passava. Així que li van haver de calçar unes rodetes al davant; les del darrere les van botir i, per a sorpresa de tothom, també van resistir, així que se’l va enganxar a un toro i se’l va estirar els últims 50 metres per pujar-lo fins al box on s’estarà fins que se’n decideixi el destí definitiu. Va anar de tres dits, tres, però va passar.

I ara, què? Com insisteix Benet, el Fargo no és de Velles Cases, que s’ha limitat –com és la seva funció– a salvar-lo. El que tocaria, diu el president, és que alguna institució se’n fes càrrec i assumís bé la restauració total, bé la intervenció mínima que requereix per consolidar-ne l’estructura. “Òbviament, sembla que un Govern que destinarà 11 milions d’euros al nou museu de l’automòbil hauria de ser el primer interessat a exposar-hi l’autobús més antics del país”, diu Benet. Però el cert és que durant tot aquest temps no han mostrat “la més mínima sensibilitat”. De fet, cap representant del ministeri de Cultura va treure dissabte el nas per Fontaneda. “Ni per curiositat”, se’n fa creus: “Esperem que el nou Govern tingui un altre tarannà, ni que sigui pel ressò que aquesta campanya ha tingut entre els ciutadans.”

Andorra
Fontaneda
Fargo
Dodge
Claude
Benet
Velles
Cases
Comentaris: 2

Comentaris

Que trist es veure el poc interès que tenen aquests "andorranissims" per la història del nostre petit gran país...
Que us esperaveu...m'imagino que no hi havia prou vots a Fontaneda per moure's...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic