Els de Sau tindrà finalment participació andorrana. De fet, ja la tenia, perquè és un projecte concebut per Elisabet Terri, que hi exerceix com a directora i guionista, i aixecat per Imminent, però l’any passat, que hi optava per primera vegada, l’ajut al cine del ministeri de Cultura va ser per a Borís, l’home que va ser rei, i no era evident que aquesta edició hagués de tenir més sort. Doncs l’ha tingut, i Els de Sau s’ha endut els 125.000 euros, per davant de Onze, el projecte que havien presentat els productors de La Dama Blanca. 
Es tracta, en fi, d’un ambiciós biopic a l’estil de Bohemian Rhapsody, perquè es facin una idea, que segueix la trajectòria d’una de les bandes punteres del rock català, amb el permís de Sopa de Cabra i dels Pets. Una història que es va truncar inopinadament i tràgicament la nit del 13 de febrer del 1999, quan el cantant i líder carismàtic de la banda, Carles Sabater, va morir d’una aturada cardiorespiratòria tot just acabar un concert a Vilafranca del Penedès. Tenia 36 anys i estava en el moment dolç d’una carrera triomfal. Aquella mort va marcar una generació que havia crescut amb les cançons de Sau –Boig per tu, Tren de mitjanit, Glòria i anar fent– i que ara es retrobarà amb aquell ídol de l’adolescència a la pantalla gran.
Els de Sau serà una producció de pressupost mitjà per a una pel·lícula espanyola, formidable, per no dir estratosfèric, per a una d’andorrana: dos milions d’euros, que Terri considera quasi lligats, a falta que es resolguin les subvencions que han demanat a l’ICAA espanyol i a l’ICEC català: “El pessic del Govern ens ajudarà moltíssim i ens permet ser encara més optimistes del que ja érem”.
El rodatge tindrà lloc a la primavera, i la directora calcula que un 35% del metratge es podrà filmar en localitzacions i interiors del país. I sense forçar en absolut el guió, perquè  els membres de Sau van tenir un estret vincle amb el nostre país i aquí –al càmping Riberaygua de Santa Coloma, per concretar, van ecriure temes com Només ho faig per tu i No he nascut per militar. Vic, Vianova de Sau i Escòcia són altres escenaris obligats de la pel·lícula, i pel que fa a l’elenc, estan confirmats els papers principals: la grossa li ha tocat a l’actor català Guim Puig (Les de l’hoquei, Bajo otro cielo), que es posarà en la pell de Carles Sabater; Pol Monen (nominat als Goya del 2018 a actor revelació a Amar) serà Pep Sala, i Guillermo Lasheras (A través del mar), Joan Capdevila, el cervell a l’ombra de la banda. L’estrena, diu Terri, a finals d’any o a principis del 2026, segons el ritme a què avanci la postproducció i si finalment s’opta (o no) per desfilar abans pel circuit de festivals. 
Terri estava ahir lògicament entusiasmada per aquest copet a l’esquena que li ha donat el Govern, que s’afegeix a més a l’entrada ja lligada de TV3 com a coproductora, al costat d’Imminent i d’Arlong. Per a ella serà el primer llarg, després d’haver-se prodigat al curtmetratge (Vesania, Llana negra i Nòria) i Els de Sau és el quart projecte que s’endú l’ajut a la producció cinematogràfica, després de El fred que crema (2019), 43 segundos (2021), A l’estil Nagyrev (2022) i Borís, l’home que va ser rei (2023).