Obrirà el14 de juny amb autocine –‘Grease’, pel 40è aniversari de la pel·lícula– a l’aparcament d'autobusos de Prada Casadet.

El Jambo Street Festival celebra la 5a edició amb un lífting considerable. D’entrada, avança quinze dies el calendari, però és que a més arrencarà el 14 de juny amb una sessió d’autocine inèdita i molt anys 50, ideal per a al projecció de Grease, el títol triat per a l’estrena. A l’aparcament d’autobusos de Prada Casadet i, per acabar-ho d’amanir, amb Madretomasa interpretant en els prolegòmens de la sessió la banda sonora de la pel·lícula, que celebra també uns sensacionals 40 anys. És veritat que cau del cartell la plaça Benlloch, i que no es recupera la plaça del Consell, però es guanya en canvi un altre escenari, els jardins d’Anna Maria Janer, on hi havia hagut la casa del Benefici. I es manté, és clar, l’esperit original: concentrar durant un cap de setmana i en mitja dotzena d’espais del centre històric de la capital –afegim-hi als ja citats la plaça Rebés, el cap del Carrer, la plaça Guillemó i les placetes Monjó i de Sant Esteve– una trentena de bandes i prop de dos centenars d’intèrprets, a partir de les tres idees força que han forjat l’èxit del format: la gratuïtat, els escenaris a peu de carrer i una programació per a tota la família, inclosos els més petits, que tornaran a tenir sessió especial: la de clausura, el 17 de juny amb Xiula.

Pel que fa al tall, la condició de cap de cartell se la repartiran ex aequo l’extremeny Ismael González, que compareix amb el tercer disc, Resiliencia i tota la banda, inclòs Jaume Llauradó a les guitarres; l’osonenca Joana Serrat, l’última sensació de la cançó folk a la catalana, i Bocamolls, la banda de Benito Cochambre. Però també hi desfilaran Daniel Lumbreras, millor disc català del 2017 segons Mondo Sonoro (La vila); El Sobrino del Diablo, megaclàssic de la Fada; i Marcel Lázara, exvocalista de Txarango que parit amb Julia Rey un projecte que s’estrena amb el disc Sabor mestizo. Això pel que fa als de fora. Però el gros del cartell el conformen com és habitual els grups locals, amb dues puntualitzacions: el Jambo conserva aquesta edició la Jam Acústica que es va estrenar l’any passat a la placeta Monjó amb notable èxit, i estrena secció, Jambo Esbarts, amb la participació de cinc formacions i acompanyament d’una banda creada ad hoc. El concert vertical, que l’any passat va ser cosa de Landry Riba, se’l queda aquesta edició Toni Gibert, i la resta del cartell, en fi, el completen una col·lecció de vells i nous coneguts, des de Black Thursday, Four Flags, Los violentos de Kelly, Proud i Wood & Steel, fins a la Grossband, Threejazz, Shuffle express, Lady Scarlet & Doc, Green Note, B Sharp, Komanem, Freyja, Pali i, atenció, Migue Guerra.