El còmic català actuarà el 10 de març al Centre de Congressos amb el monòleg 'Master Xof'.
No hi ha hagut sorpresa i com és habitual Joan Pera serà el cap de cartell de la Temporada de teatre. De fet, si vol jugar sobre segur faci una quiniela sobre els espectacles que vindran la temporada que ve, i la següent, i així fins a la del 2150 i, si el còmic mataroní té muntatge en cartell, no falla: serà ell i set més. Com aquesta... i la vintena de temporades anteriors que Pera va desfilar per l’auditori Claror lauredià. És una opció legítima dels programadors. El que passa és que per programar Pera no calen ni programadors. I estem en el de sempre: és teatre estrictament comercial el que han de promoure les administracions? Per què no deixar aquest nínxol a la iniciativa privada?
La novetat d’aquest curs és que en lloc de Sant Julià, actuarà a la capital, que només havia trepitjat una vegada, el 2010, amb La Glòria del mercat. Serà el 10 de març al Centre de Congressos, que recupera l’aforament complet, amb Master Xof, un monòleg inspirat en el món de l’alta gastronomia en què interpreta el propietari i cuiner de La Colometa eixerida. La parentela el vol jubilar i ell (és a dir, Pera) s’hi resisteix tancant-se a la cuina per elaborar un menú gastronòmic i reivindicar-se com a cuiner, xef o xof.
Potser per compensar, i a diferència de que és habitual, la dosi de circ, fins fa quatre dies vedat de la capital, la posarà aquesta vegada Sant Julià: serà en l’estrena de la Temporada, el 24 de febrer en un Claror que recupera també el 100% de l’aforament, i amb Desdèmona, personalíssima adaptació d’Otel·lo en clau femenina, és clar, que combina teatre, acrobàcia i música en directe (a càrrec, per cert, del violoncel·lista Jordi Claret). Desdèmona suposa el retorn de la pallassa catalana Alba Sarraute, vella coneguda del festival de pallasses –al maig, si s’ho demanen, perquè recupera el seu lloc natural al calendari després de l’edició passada, que va ser a la tardor.
La resta dels muntatges de la Temporada són el musical Un día cualquiera, dirigit per la laurediana Meritxell Duró (Claror, 24 de març); dos muntatges de la Jove Companyia, La tercera onada (26 de març) i Arrels d’arreu (27 de març), dirigits respectivament per Juanma Casero i Ester Nadal, tots dos al Comunal; Les chatouilles (ou la danse de la colère), la píndola francesa del programa, amb un drama sobre els abusos sexuals a la infància premiat a Avinyó (2014) i als Molière (2016), que desfilarà pel Comunal el 7 d’abril); Una teràpia integral, l’habitual a proposta mediàtica de Sant Julià, un producte de la factoria Polònia interpretat per Abel Folk, Àngels Gonyalons, Roger Coma i Andrea Ros (Claror, 28 d’abril), i Carnatge, el nou muntatge de La Cia És Grata, sobre un text de Yasmina Reza i amb direcció de nou de Casero, amb una triple funció al Claror (26, 27 i 28 de maig).
Tant el conseller de Cultura de la capital, Miquel Canturri, com la cònsol menor laurediana, Mireria Codina, es felicitaven ahir per la longevitat de la Temporada, feliç iniciativa nascuda al 1993 i que ha programat al llarg d’aquests tres decennis 430 muntatges. Per això mateix sorprèn que ni l’un ni l’altra s’hagin ni tan sols plantejat la incorporació d’Encamp, que des de fa uns anys programa amb regularitat teatre professional. És clar que tampoc Encamp s’ho ha plantejat mai. Així que potser millor ni amoïnar-s’hi.