Arrenca a la Casa Rull el rodatge de 'Fred', amb Aida Folch i Roger Casamajor, i inspirada en l'epopeia dels passadors a la Ii Guerra Mundial.

Ha corregut la veu que al poble hi ha jueus. Jueus! El poble és Sispony, som a l’hivern del 1943 i el cas és que és cert: hi ha uns quants jueus ocults a Casa Rull de Sispony, convertida des d’ahir en ca l’Antoni: el matemàtic Marian Rejewski i la parentela –l’esposa i un nen de 10 anys– així com Henryk Zigalski, tots dos fugitius i que guarden en una llibreta el secret que pot ajudar a desxifrar Enigma, la màquina presumptament impenetrable que els nazis utilitzaven per codificar els missatges secrets. Ha corregut la brama que hi ha jueus, dèiem, i s’han concretat els temors de la Sara, l’esposa embarassada de l’Antoni: que els alemanys registrin una a una les cases del poble i acabin descobrint els fugitius que, en contra del seu instint i gràcies a la intercessió de l’Antoni, s’han acabat instal·lant a casa seva. Els jueus i també la por, ara ja pròxima al pànic.

Aquesta és una de les tres escenes que es van rodar ahir a Casa Rull en el primer dia de rodatge de Fred, el llargmetratge inspirat en l’epopeia dels passadors i en el cas real de Rejewski que Agustí Franch va convertir en obra de teatre i que el director català Santi Trullenque adapta ara a la pantalla gran. Amb un repartiment de primeríssima fila que segur que recorden: Aida Folch en la pell de Sara, i Roger Casamajor, en el d’Antoni. Ahir es van rodar un parell d’escenes més, un moment de tensió entre Sara i Rejewski, que interpreta l’actor polonès Marcin Mazurowski i que imprudentment s’aventura a sortir de l’amagatall, al cap de casa, i la topada primigènia entre els dos protagonistes quan els encolomen els fugitius. Ella no els vol de cap manera a casa, només pensa en el risc que un gest així, i la consegüent venjança dels soldats alemanys que pul·lulen pel país, pot comportar per al fill que espera; en Antoni, en canvi, venç el sentiment de compassió i els jueus s’hi acaben quedant.

Va ser una primera i maratoniana jornada, que va començar a les 9 i va acabar a les 19 hores, amb la quarantena de persones que conformen l’staff entaforada pels passadissos de Casa Rull, que serà una cosa així com l’epicentre del rodatge. Avui hi tornen, amb la incorporació de la resta d’actors polonesos que interpreten els fugitius, i demà tota la troupe es traslladarà al Coll de la Botella per al primer dia d’exteriors. En queden uns quants, perquè està previst que el rodatge s’allargui fins al 10 d’abril, i així com els secundaris vindran i aniran, Folch i Casamajor tenen fins llavors cita diària el 1943. Per cert, a Fred no diuen “Llums! Càmera! Acció!”, sinó “Motor! Grava! Acció!”