La Comissió de seguiment es constituirà abans de final d’any i el registre obrirà immediatament, assegura Bonell.

Era una de les claus de l’Estatut de l’artista: quin seria el criteri per distingir els artistes professionals dels altres? Una discussió en absolut bizantina perquè de la professionalitat pengen tots els beneficis socials i laborals que el text preveu per al gremi. Tan sols els artistes que obtinguin el carnet que els reconeix com a professionals tindran dret a la cotització reduïda i al règim especial que preveu el text per compensar els efectes de la intermitència de l’activitat artística, així com les prestacions associades: maternitat, paternitat, incapacitat temporal, malaltia comuna i naturalment, jubilació.

La primera redacció exigia que “la major part dels ingressos” provingués de l’activitat artística. Una formulació extremadament vaga perquè no quedava gens clar on comença la “major part”: n’hi havia prou amb el 51%? Un retoc posterior ho va deixar encara més als llimbs: se li exigia a l’artista que els ingressos procedents de la seva activitat li permetessin de “sustentar-se”. Òbviament, era encara més inconcret, perquè enlloc està escrit quina és la quantitat que un treballador –i no diguem ja un artista– necessita per sobreviure: 1.000, 1.500, 3.000 euros? El colofó de tot plegat és que la decisió de qui pot ser considerat o no artista professional la prendrà la Comissió de seguiment, que s’hauria d’haver creat als tres mesos que la llei va entrar en vigor, però que per una imprevisió del legislador ha hagut d’esperar el desplegament reglamentari.

Doncs bé: el reglament ja està tancat, la ministra de Cultura, Mònica Bonell, vol que passi el tràmit parlamentari abans que acabi l’any, i que de forma immediata es pugui constituir la comissió i comenci per tant a expedir carnets d’artista. I tornem al començament: qui podrà optar a l’estatut d’artista professional? La solució ha sigut posar el barem al salari mínim, actualment fixat en 1.280 euros bruts mensuals. Els que puguin acreditar aquests ingressos podran sol·licitar l’accés al registre d’artistes professionals. Atenció, perquè aquests ingressos podran venir de vies diferents de la de l’estricta activitat creativa, però hi haurà d’estar estretament vinculada. I no serà compatible amb l’exercici de la docència si això significa estar en nòmina d’una escola. El candidat disposarà d’un període de cinc anys per demostrar que el projecte és viable i que, efectivament,  és capaç de generar uns revinguts mensuals equivalents al salari mínim.

Els detalls, en qüestió de setmanes. Els membres de la Comissió ja estan designats i posaran fil a l’agulla tan bon punt s’aprovi el reglament. Una altra cosa és quants dels nostres artistes voldran i podran acollir-se a aquesta figura: des del ministeri confien que en un termini raonable s’hi inscriguin nu 10% dels 230 que ara formen part del cens d’artistes. Esprem equivocar-nos, però és una previsió extremadament optimista. En parlem d’aquí a unes setmanes.