Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Conselll General, Lacueva, Arajol, Zimmermann, Apol·lo XVI, pedra lunar, roca lunar, Apol·lo XVII, CIA, Cristall
Andorra, Conselll General, Lacueva, Arajol, Zimmermann, Apol·lo XVI, pedra lunar, roca lunar, Apol·lo XVII, CIA, Cristall

La bandera era al despatx del síndic


Escrit per: 
A. Luengo / El síndic sosté el quadre amb la bandera que el 1972 va pujar a la lluna, ahir, al despatx del Consell (Foto: Màximus).

Vicenç Mateu va rescatar del magatzem la tricolor que havia volat a la lluna el 1972 en la missió de l’Apol·lo XVI.

“Algú sap on és la bandera?” Amb aquesta pregunta concloïa Ludmilla Lacueva el seu últim gong. Es referia, és clar, a la bandera andorrana que el 1972 va volar a la lluna amb la missió de l’Apol·lo XVI i que –recordava divendres la biògrafa de Charles Romeu– el cònsol dels EUA a Barcelona, Robert W. Zimmermann, va entregar solemnement al síndíc Escudé, en un acte que va tenir lloc el 6 de desembre del 1972 al desaparegut teatre Cristall d’Escaldes. Lacueva havia reconstruït pacientment l’episodi i identificat el seu principal artífex –el cònsol Zimmermann–, però havia perdut la pista a la bandereta, amb prou feines un pam de tela –seda, per concretar– que, si s’hi fixen bé –com Casi Arajol, a qui devem l’observació– llu al quarter episcopal una mitra tunejada en coet lunar. Detall simpàtic dels ianquis.

Doncs no no era gaire lluny: al despatx del síndic, al nou Consell General, exactament, visitable –ja que en parlem–, en la jornada de portes obertes que cada 14 de març s’organitza amb motiu de la Constitució. I ben a la vista: és el primer quadre que un es troba quan hi entra, ben bé al costat de la porta. Val a dir que això no ha sigut sempre així. Diu Mateu que el va trobar embolicadet al magatzem, i que va decidir exhumar-lo a l’hora de decorar el despatx. També, que en desconeixia l’origen, més enllà de la inscripció que l’acompanya: “Aquesta bandera portada a la lluna pels astronautes de l’Apol·lo XVI, el mes d’abril de 1972, s’ofereix del Govern dels Estats Units d’Amèrica a les valls d’Andorra en prova d’amistat”.

Doncs una anècdota més que podrà explicar a les visites. El cas és que es devia organitzar una festa sonada, amb l’excusa de l’entrega de la bandera: com diu Lacueva, la banda i el cor de la Sisena Flota –amb base a Nàpols i que patrulla també tota la meita oriental de l’Atlàntic– es van plantar a Escaldes i, fins i tot, La Vanguardia li va dedicar un breu article, de sintaxi més aviat confusa, però que no deixa lloc al dubte: “El pasado miércoles por la noche el cónsul general de los Estados Unidos en Barcelona hizo donación en nombre del Departamento de Estado al pueblo andorrano por medio del muy ilustre Síndico general de la bandera del Principado que junto con todas las banderas del mundo fue llevada a la luna por el Apolo XVI. Finalizada la actuación, en el teatro Cristall, de la orquesta y coros de la VI Flota norteamericana, el señor cónsul americano pronunció unas palabras sintetizando la amistad y afinidad del pueblo andorrano y americano, los cuales a pesar de las diferencias de territorio y población quedan unidos por lazos de buena voluntad y amistad”.

Castigats sense pedreta

Segons La Vanguardia, a Zimmermann el va acompanyar en aquesta solemne ocasió el contraalmirall de la Sisena Flota. I la medalla commemorativa amb què se’ls va obsequiar va consistir, segons el diari barceloní, en “un escudo en bronce de los Valles”. Diu Lacueva que Zimmermann va veure en la diplomàcia de la bandera l’oportunitat de netejar l’honor ianqui, després que un destacament de marines embarcat en un portahelicòpters aprofités una escala a Barcelona per pujar a esquiar per aquí dalt: es veu que van arrasar l’hotel, pensant potser que encara eren a Vietnam.

Diu també que la vetllada va irritar el govern francès del moment. I és molt possible perquè un memoràndum de la CIA, recentment desclassificat, datat el 21 de juny del 1973 i destinat ni més ni menys que a Henry Kissinger, el controvertit secretari d’estat nord-americà, apel·la a la irritabilitat dels nostres veïns i a la controvèrsia que, segons sembla, mantenien els dos coprínceps –Martí Alanis i Pompidou– per retirar Andorra de la llista de països que havien de rebre un trosset de pedra d’entre els 110 quilos de pedres i pedretes que va portar de la lluna l’Apol·lo XVII, l’última missió tripulada al nostre satèl·lit, que va tenir lloc entre el 7 i el 19 de desembre del 1972. El memoràdum, amb el reglamentari tampó de Top Secret i rubricat amb un quasi inquietant “HAK has seen”, es titula Removal of Andorra from the List of Moon Rock Recipients, i diu exactament així: “Approved the removal of Andorra from the Apollo 17 Moon Rock gift list due to the current dispute between Andorra’s co-sovereigns over control of its foreign relations”. Vaja, que mig any abans, i ens quedem també sense bandera.

Andorra
Conselll General
Lacueva
Arajol
Zimmermann
Apol·lo XVI
pedra lunar
roca lunar
Apol·lo XVII
CIA
Cristall

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte