Escaldes condiciona als requeriments de seguretat del Govern l’obertura de la instal·lació, que ja fa un mes tard.

Havia d’haver obert després de Setmana Santa. De fet, el Comú disposava d’un detallat projecte dissenyat per l’Associació de Músics per reconvertir les instal·lacions en una mena de viver d’artistes dotat de sales d’assajos i de concerts i obert a totes les disciplines. Però, com hauran comprovat en el cas (improbable) que s’hagin enfilat pel camí d’Engolasters, l’equipament continua tancat i barrat, i sense que hi hagi indicis d’una pròxima obertura.

Doncs, segons el conseller de Cultura, Salomó Benchluch, l’acord amb la propietat era total, però el projecte s’ha encallat a Govern: el Comú està pendent del vistiplau al projecte elaborat pel departament d’Urbanisme de la corporació per adaptar-lo a la normativa vigent en matèria de seguretat, i l’esperança és que aquest vistiplau arribi abans que acabi el mes. La iniciativa, insisteix Benchluch, “no està morta”, però el considerable retard que arrossega amenaça de desvirtuar-la de forma considerable: “L’objectiu inicial era obrir d’abril a octubre, per incloure’l en la programació del 40è aniversari de la parròquia. Estem al límit, i tot depèn d’aquest informe del Govern”.

La mala notícia és que ni tan sols amb l’hipotètic OK del Govern està garantit que acabi arribant a bon port. Que la fàbrica de la llana compleixi la normativa de seguretat és el requisit mínim. Amb l’informe del Govern a la mà, caldrà agafar la calculadora i fer números: “Haurem de quadrar la inversió necessària amb la llargada del lloguer. No tindria sentit enterrar-hi 50.000 euros –i és una quantitat que dic a l’atzar– si només ens hi podem quedar un any, però potser sí que en tindria si el contracte és quinquennal. Aquests són els detalls que haurem de llimar quan tinguem els permisos”.

La instal·lació elèctrica, que feia dos decennis que no es revisava, serà molt probablement un dels principals esculls per a l’operació. És cert que l’equip de Reunió de Papaia va invertir-hi l’estiu passat, i amb motiu de la biennal de land art, esforços considerables per garantir-ne uns mínims de seguretat. Però es tractava, diu Benchcluch, “d’una intervenció puntual per a un projecte amb data de caducitat: l’equipament havia de tancar al cap de tres mesos, quan es clausurés la biennal.” El projecte del Comú, insisteix, té vocació de continuïtat: l’objectiu inicial era que la fàbrica de llana obrís cada any entre la primavera i la tardor per dinamitzar la part alta de la parròquia, convertida, junt amb el Thyssen, el CAEE i Artalroc, en una mena de clúster artístic. A part d’adaptar la instal·lació elèctrica, caldrà habilitar també uns serveis sanitaris avui inexistents i que la biennal de land art, justament pel ser caràcter temporal, es va poder estalviar.

En qualsevol cas, Benchluch manté viva la flameta de recuperar per a l’ús públic un espai singularíssim que la biennal va descobrir, però que el mateix ministeri de Cultura havia estrenat com a escenari artístic al Festival de música antiga del 2016, amb aquell concert iniciàtic de la Ritirata amb Haydn i Boccherini. Però el mèrit de ressuscitar-lo, tornem-ho a dir, és de Pere Moles i Reunió de Papaia, que van saber reconvertir un espai aleshores semioblidat en el més semblant a les fàbriques d’art que proliferen per ciutats de mig món –i pensin només en Fabra & Coats de Sant Andreu, a Barcelona. El Comú en va intuir de seguida les possibilitats i es va arribar a parlar de mantenir la fàbrica de llana oberta més enllà de la biennal, que va tancar el 28 de juliol. Aleshores no va poder ser, però es va posar la llavor del projecte actual: només falta que uns i altres el reguin una miqueta més perquè acabi de germinar.