Toni Fernández ho veia negre, molt negre, fa tan sols tres mesos. Venia de tres, quatre anys dolents, i al setembre va tocar fons quan per primera vegada en els vuit anys del local va estar a punt de suspendre el concert per falta de quòrum. Al final, el català Damià Olivella va cantar per a sis espectadors. Sis. Allò era insostenible, així que va esgotar els dos últims cartutxos: el primer, aixecar un concurs de cançó per mirar de revertir la situació i atreure públic; el segon, airejar públicament la possibilitat que, si en qüestió de setmanes les coses no milloraven de forma substancial, plegava. I amb ell, l’únic local del país que programa música en directe, de forma regular i durant tot l’any.

Doncs es veu que l’amenaça ha tingut efecte perquè el Toni Fernández que ahir celebrava el novè aniversari de La Fada Ignorant havia deixat enrere la boira i començava a veure el vas mig ple. No té cap intenció de plegar perquè, diu, “la gent ha respost de forma molt positiva: no és que ara ompli el local cada nit que hi ha concert, però sí que ve prou públic perquè el negoci sigui viable”. Més enllà dels números, el suport que va rebre quan anaven mal dades “em va donar molta energia per tirar endavant”. Però no és tan sols que La Fada no tancarà les portes, sinó que ben aviat ampliarà de forma substancial la programació: els divendres i els dissabtes continuaran consagrats al directe, es ressuscitaran els dijous –com als vells temps d’abans de la crisi– amb una oferta inèdita de sopar amb espectacle en directe, s’incorporaran a la cartellera sessions quinzenals de microteatre i els diumenges a la tarda es programaran, atenció, sessions infantils, un públic que fins ara no havia tocat mai.

Tot això serà a partir del març, assegura Fernández, i és cert que de moment l’únic que hi ha tancat és un bolo d’Elisabet Terri, aquí en la faceta d’actriu de teatre. La resta l’anirà lligant les pròximes setmanes..., a la vegada que es concreta la mena de joint venture que té entre cella i cella amb un local del barri de Gràcia: no es tracta, diu, d’obrir una extensió barcelonina de La Fada sinó d’injectar-hi els nostres gens, diu Fernández. Com? Delegant en el soci català l’apartat de restauració i gestionant ell només la programació musical, que es compartiria amb La Fada andorrana. L’aventura està a punt, a punt de posar-se negre sobre blanc, i comportaria –adverteix– que s’hagués de centrar com a mínim durant el primer curs en el local barceloní: “Aniré pujant, és clar, però La Fada funciona; no necessita que hi sigui, per caminar.”

Ja es veurà com s’acaba de concretar, tot plegat, però el cert és que de moment ja ha deixat enrere els presagis més funestos, que resistir és vèncer i que la programació del que queda de mes no pot ser més eclèctica: La Fada va celebrar ahir el novè aniversari amb Chivo Chivato, un clàssic de la casa, però és que avui hi desfilaran Glaucs, i dissabte, Cere Vera, la banda murciana que va quedar en quarta posició al concurs de cançó de la tardor; diumenge, en un avanç dels nous temps que vindran, acollirà Desconcierto, trio de guitarra espanyola amb un repertori de mestres catalans –Albéniz, Toldrà, Mompou i anar fent–. La setmana que ve, Old School (26 de gener), el Mag Ferrer (27) i Wednesday Lips (28). I al març, primícia: Carles Ruiz, el Litus de Buenafuente.