Aida Folch i Roger Casamajor, confirmats; Irina Robles i Joan Hernández s’incorpren a l’elenc. El rodatge arrencarà finalment el 21 de febrer i s’allargarà cinc setmanes.

El termòmetre pot dir el que vulgui, però el Fred de veritat, la Fred de cine, arribarà d’aquí a sis setmanes: exactament, el 21 de febrer, que és quan està previst que arrenqui per fi el rodatge de l’epopeia del matemàtic polonès Marian Rejewski, que el gener del 1943, en plena Guerra Mundial, va ser capturat a Puigcerdà per la Guàrdia Civil en un episodi perfectament documentat i que no va evitar que Rejeswki acabés a Londres, col·laborant amb els aliats per desencriptar la màquina Enigma. Agustí Franch –aquí, en funcions de guionista– es pren la llicència poètica de fer-lo passar per la Massana, coincidint amb el cèlebre raid de la Gestapo, l’octubre d’aquell mateix any, i per fer-lo anar a espetegar, ell i la seva família, a cal Riot, i posar en un dilema Antoni i Sara: jugar als herois i ajudar aquells fugitius jueus, o entregar-los als alemanys i estalviar-se problemes?

El guió adapta com és sabut l’obra homònima amb què Franch va obtenir el 2015 el premi de teatre de la Nit Literària, i que la tardor del 2016 es va estrenar a Les Fontetes. Ha costat tres anys, tres, aixecar-ne la versió cinematogràfica, però ara és ja només qüestió de temps. La setmana que ve arrencarà la preproducció per acabar de concretar les localitzacions, que seran molt majoritàriament nacionals –el coll d’Ordino, la Farga Rossell, les cases Cristo, Rull, Rossell i d’Areny-Plandolit– i el rodatge s’allargarà cinc setmanes. El director català Santi Trullenque (Prim, anatomia d’un general)  continua al capdavant del projecte, i de moment els únics actors principals que estan confirmats són Aida Folch i Roger Casamajor, la Sara i l’Antoni de cal Riot. La resta –Pedro Casablanc, Florin Opitrescu i Toby Harper, entre d’altres– estan en espera que el guió s’adapti a les cinc setmanes de rodatge per confirmar la seva disponibilitat. Per part andorrana, s’incorporen a l’elenc Irina Robles, que interpretarà una antiga pretendenta de l’Antoni, i Joan Hernández, en un paper menor com a llenyataire.

Cal recordar que tant Isak Férriz, que hi encarnava Hans, ofical de la Gestapo dolent com una mala cosa, com Sergi López –com a Serafí, el patriarca de cal Riot– es van anar despenjant del projecte per culpa del calendari. A veure quins seran els actors que els substituiran. Fred, en fi, ha reunit de moment 600.000 euros, procedents de l’Institut Català de les Empreses Culturals (400.000), TV3 (100.000) i el ministeri de Cultura (100.000 més). La producció anirà a càrrec de l’andorrana Red Nose, de la catalana Els Films de l’Orient i d’una productora polonesa que a més de diners hi aportarà actors d’aquesta nacionalitat.

Un llarg amb pressupost de dimensions professionals! Quant feia que no ho vèiem, per aquí? No tenen ganes de sentir allò de Silenci, es roda!? Tic, tac, tic, tac.