La formació de vent renuncia al concert benèfic anual a causa de la Covid però enregistra un vinil amb els sis hits històrics.

No ha pogut ser, com tantes coses aquest desventurat 2020. Així que ens hem quedat sense la gala anual de la Grossband, la reencarnació de vent de l’incansable Jordi Barceló. Demà és Sant Andreu i tocava aquesta setmana, potser la que ve. Però no ha pogut ser. I això que la cosa prometia: als tributs a Ella Fitzgerald, Michael Jackson i Tina Turner de les tres primeres edicions aquesta vegada els havien de succeir, atenció, John Lennon, Elvis Presley i... Beethoven. De tots tres se’n commemoren aquest 2020 el naixement: que el bon Ludwig n’hauria fet aquest any 250 sona normal, però segur que més d’un es queda de pedra pels 80 que hauria celebrat Lennon, i no diguem ja pels 85 del rei Elvis.

Ens quedarem, en fi, amb les ganes de saber qui d’entre nosaltres els hauria posat veu. Però si una cosa estava clara, diu Barceló, és que la Grossband no es quedaria muda ni pel coronavirus. Només quedava una alternativa, que era el disc. Primer van plantejar-se el salt al llapis de memòria. Molt pràctic, sí, però també molt fred. Tant, que s’hi van repensar i es van passar al vinil, “que ens permet fer un objecte de regal, amb fotos, text  i tota la pesca”. A l’altura, diu, de la vocació benèfica d’un projecte que destina un percentatge dels ingressos de taquilla al projecte socioeducatiu que l’ONG Música para vivir du a terme a Managua (Nicaragua).

Però anem al tall. El disc s’acabarà d’enregistrar aquesta setmana a l’estudi que el mateix Barceló ha estrenat aquest curs a la Grandàlia: “Tan sols falta el baixista, el saxo baríton i unes pistes de trombó. Òbviament, per motius sanitaris no podíem tocar cinc saxos a la vegada, però la tecnologia ens ha vingut a salvar: gravem un a un i després ho muntem tot com si fos un trencaclosques.” Està entusiasmat amb la criatura, cosa que potser no és gaire dir d’un home que es deixa endur molt fàcilment per l’entusiasme. Però només han de repassar el repertori per comprovar que la cosa promet:  Watermelon Man, Chicken, Morning, Birdland, Mary Ann i Burritos to Go. Sis dels hits històrics de la formació, l’única –recordin– exclusivament de vent entre nosaltres. “Al natural sona estupendament. Però ara l’hem de pentinar a l’estudi, no canviarem la manera que cadascú toca, que és la gràcia de la Grossband, però el resultat serà més brillant”.

La formació, en fi, continua endavant tot i els contratemps. Al coronavirus s’hi ha d’afegir la sortida de Barceló de l’escola de música de les Valls del Nord, que va comprometre la continuïtat de la seu massanenca de la Grossband. La situació sembla que s’ha acabat reconduint i que la trentena de músics, entre saxos, trompetes i trombons, amb què va començar aquesta aventura el 2008 continuaran afincats a la Massana, que al final sempre ha sigut casa seva.