El pare de Superlópez compareixerà amb les planxes de ‘Don Talarico’, un incunable del 1971 que es creia perdut.

Va ser una de les estrelles de l’últim saló de Barcelona, que és com parlar de la Champions. Hi celebrava el 45è aniversari de Superlópez, el superheroi més cafre que ha parit el còmic espanyol. I les cues van ser quilomètriques. Doncs Joan Pieras, l’ànima de l’ARCA, se les ha manegat per tenir-lo a la 22a edició de la Massana Còmic, del 27 al 29 d’abril a les Fontetes. I en el format íntim a què ens té acostumats. Parlem òbviament de Juan López Fernández, àlies Jan, que compareixerà amb El castillo encantado, la segona aventura de Don Talarico i un autèntic incunable: data del 1971, els originals s’havien perdut i, a partir d’un joc de fotocòpies, Jan ha redibuixat les 43 planxes de les estrambòtiques aventures d’aquest èmul del Cid en versió trash. Una excusa com qualsevol altra per plantar-li al davant l’àlbum de Superlópez perquè ens l’il·lustri, és clar.

Però la millor notícia és que Jan és tan sols l’il·lustre veterà d’un cartell que –com ja havíem avançat– encapçala Ruben Pellejero amb Equatoria, la segona aventura d’aquesta nova època de Corto Maltés que l’il·lustrador badaloní i el guionista Juan Díez Canales van estrenar fa tres cursos amb Sota el sol de mitjanit. Les altres novetats estrictes del cartell són Bernet i el valencià Alfonso Font, un clàssic de la historieta espanyola (Clarke & Kubrick) que compareix amb la integral d’Heloïse de Montfort: al mercat francès va arrasar. I no deixem la bande dessinée perquè l’ambaixada francesa s’ha apuntat en aquesta edició del saló amb Tito, el pare de Tendre Banlieu, que s'estrena a la Massana amb la sèrie que l’ha convertit en clàssic i que desfilarà per les aules dels sistemes francès i andorrà.

El toc èpic el posarà Carlos Puerta amb Barón Rojo, hiperrealista i polèmic biopic del celebèrrim aviador alemany de la I Guerra Mundial –atenció: el 21 d’abril farà 100 anys que va ser abatut–, mentre que un altre il·lustre veterà –el barceloní Josep Maria Beroy, el pare del Dr. Mabuse i un sospitós habitual de revistes històriques com Rambla Creepy, Cimoc, Zona 84 i Cairo: quasi res– presentarà A la sombra del convoy, inspirat en episodi real de l’Holocaust. Completen el cartell el saragossà Álvaro Ortiz (Rituales) i l’últim talent local, Marc Huguet, a qui probablement coneguin per la sèrie Cynara que va publicar al 7 Dies. El valencià Álvaro Pons, guru de la crítica espanyola des del blog La cárcel de papel, posarà la nota acadèmica en l’habitual conferència de la SAC.

I d’aperitiu, Clara de Noche

Avui probablement no passaria el tall d’una certa censura disfressada de croada antimasclista, però Clara de Noche es va convertir en un dels personatges icònics d’El Jueves, que és molt dir, entre el 1992 i el 2015, que són els anys oficials del naixement i traspàs de la criatura més cèlebre de Bernet. I això també és molt dir, perquè l’il·lustrador barceloní és el pare d’una colla de clàssics de la historieta espanyola, des de Custer a Kraken, Tex, Ivan Piire, Sarvan, Cicca Dum-Dum i, naturalment, Torpedo 1936. Doncs el museu del còmic –a les Fontetes, perquè no hi hagi dubte– exposa des d’avui mateix i fins al 2 de juny una col·lecció d’originals amb totes aquestes bestioles... i altres curiositats, com ara una versió de Nighthawks, el celebèrrim oli d’Edward Hopper; una planxa de Batman, que Bernet també ha il·lustrat; un homenatge a l’Spirit de Will Eisner amb Torpedo tustant –glups– el cul d’una pin-up i, en fi, les il·lustracions per a una versió de 1.280 almas, de Jim Thompson. Com la resta dels autors, Bernet serà a la inauguració, el 27 d’abril, i l’endemà firmarà exemplars de la seva obra.