La capital canvia l’itinerari per les obres a La Llacuna: acabarà a la plaça del Poble.

Tornen les falles, i tornen amb tot l’esplendor, sense restriccions ni martingales extraordinàries per complir els protocols sanitaris, com va ser el cas de l’any passat, quan a la capital, per exemple, els fallaires es van repartir per les places Guillemó, del Consell i del Poble, sortien a rodar el foc de cinc en cinc amb un públic limitat a 250 espectadors. Unes falles, per tant, com les de tota la vida, amb la bona, excel·lent notícia que aquest curs s’afegeix una colla a les sis que ja cremaven: la de la Massana, impulsada per un històric com és Edu Vergara, que havia rodat a Escaldes i a Ordino i que ha aprofitat el canvi de parròquia per crear-hi colla nova. La sortida, com és reglamentari, a les 22.30, des del cementiri vell, amb un itinerari que acabarà a l’aparcament de sobre de les escoles, amb la foguera reglamentària. La colla la integren de moment vint fallaires: deu adults, que rodaran el foc, i deu infantils, que rodaran falles de llum. Cada fallaire en rodarà dues, i hi haurà també una coreografia a càrrec del Punt Jove, que s’ha implicat en la colla, i el ball de Bruixes a càrrec de l’esbart de les Valls del Nord. “La Massana era una de les parròquies que encara no girava, ho vaig proposar i em van comprar la idea. Comencem de forma molt humil, amb la intenció que  la tradició arreli i que en quatre o cinc anys pugui sortir un relleu”, explicava ahir Vergara, que comptarà per tirar-ho endavant amb la complicitat d’algun fallaire major massanenc.

Això serà a la Massana. A la capital tot tornarà, com s’ha dit, a l’ordre natural de les coses des que es van reprendre les falles, el 1987. Sortiran del Puial, immediatament després del bateig de foc, desfilaran pel centre històric fins a la placeta de Sant Esteve, baixaran fins al Comú, i d’aquí, atenció, a la plaça del Poble, punt final de la vetllada, que substitueix aquest any les Arcades a causa de les obres a La Llacuna, per on s’acostumava a desviar el trànsit. Tota la resta, igual que sempre. “Hi esperem l’afluència d’abans de la pandèmia perquè es nota a l’ambient que hi ha ganes”, deia ahir Albert Roig, membre de la Taula Nacional de Fallaires. Hi haurà també cremada a Canillo, Sant Julià, Escaldes i Ordino –aquí, la nit de Sant Pere, el 28 de juny, i no la de Sant Joan, com a la resta de parròquies– i només queda per confirmar Encamp, que els dos últims anys no va rodar i ahir encara s’ho estaven rumiant.

La prèvia de Sant Joan tindrà lloc el cap de setmana amb la trobada de fallaires a AINA, suspesa des del 2020, i l’argolla de Fontargent, que decidirà la successora d’Anna Burgos com a fallaire major. Les dues candidates en litigi són Rosa Mari Sabaté, del Puial, i Laia Giralt, d’Ordino.