Diari digital d'Andorra Bondia
El peixet Niguiri, arribant feliçment al jacuzzi de la mare de Dona: està salvat!
El peixet Niguiri, arribant feliçment al jacuzzi de la mare de Dona: està salvat!

La meva vida com un peix


Escrit per: 
A. L. / Il·lustració: Zoe

Al·legra i Zoe presenten a La Fada el conte il·lustrat ‘6 peixos en un test’ (Anem)

Hi havia una vegada una carpa petitona que es deia Niguiri –per la mandonguilleta d’arròs coberta de salmó que constitueix una de les varietats del sushi– i que un mal dia va anar a espetegar a la boca d’una tonyina; i la tonyina, al restaurant japonès que hi havia sota de ca la Dona. El destí de Niguiri semblava escrit, però ves per on que al xef li va fer pena i la va llençar per l’aigüera. Tenia una oportunitat i la va aprofitar, perquè nedant per les laberíntiques canonades de l’edifici va veure al final de tot una llumeta, s’hi va llançar i, quina casualitat, va aterrar al jacuzzi de ca la Dona.

Aquest és el –diguem-ne– argument de Tonyina amb Niguiri, un dels sis contes de 6 peixos en un test, escrits per Al·legra i il·lustrats per Eva Martínez, Zoe, que aquesta tarda es presenta a La Fada Ignorant. Totes dues –filla i mare– s’estrenen en l’art del conte il·lustrat, i Tonyina amb Niguiri dona aproximadament la idea i el to del que li espera al lector que s’hi endinsi: un món de vegades surrealista, quasi sempre oníric, que segueix les peripècies dels sis peixos del títol abans que arribessin al test –que no a la peixera– on viuen avui, en un pis del carrer de la Sardana de la capital. El pis del pare d’Al·legra, perquè l’anècdota, també surrealista, que és en l’origen de tot plegat –els peixos, el test– és verídica.

Com Niguiri, totes aquestes bestioles tenen nom més o menys improbable –Doctor Hu, Suc, Drag Queen, Kiri i Ciclop– i una vida al darrere que Dona –així es diu la protagonista del volum: una nena de 9 anys– s’ha encarregat d’imaginar i Al·legra de transcriure. Ho va fer fa dos anys –en tenia 11– i d’amagat, diu Zoe: “Un dia em va venir amb els contes –jo en vaig ser la primera sorpresa– i vaig pensar que estaria bé il·lustrar-los, cosa que no havia fet mai abans”.

S’estrena doncs Zoe en la il·lustració, però insisteix que qui en tot moment ha portat la batuta és Al·legra. Però no s’ha limitat a subratllar el text, sinó que ha intentat anar una mica més enllà i obrir una porteta a la imaginació amb il·lustracions que contenen una narrativa pròpia, diu, i que permeten una segona lectura destinada al públic adult: “No he pretès en cap moment que fossin zoes, ni recrear alguna de les meves etapes; m’hi vaig posar amb la mateixa actitud que Al·legra, amb un esperit lúdic, una certa estètica i explicant una història, però prescindint de complexitats tècniques; no hi ha collages, ni hi introdueixo la paraula ni res de tot això que podria considerar el meu estil com a artista”.

En conserva un cert traç, és clar, però perquè la sabem autora de la quinzena d’il·lustracions que conformen 6 peixos en un test. Si no fos així, difícilment hi veuríem Zoe al darrere. I la veritat és que tasta estils que sorprendran als que la coneguin per la figuració dels primers anys o pel gir conceptual de fa un lustre. Aquí el mateix s’atreveix amb grafismes que s’aproximen al disseny que homenatja clàssics de la il·lustració com l’Hokusai de La gran onada. 6 peixos en un test és sens dubte un llibre diferent. Exquisit i diferent. Aquesta tarda, a La Fada.

Andorra
Zoe
Al·legra
llibre
Anem
6 peixos en un test
conte
relat
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic