Diari digital d'Andorra Bondia
Xavi Casals interpreta així el poema ‘News of the World’, de Philip Levine, a l’últim número d’ ‘Ex-Libris’, que es va presentar ahir a la Biblioteca Nacional.
Xavi Casals interpreta així el poema ‘News of the World’, de Philip Levine, a l’últim número d’ ‘Ex-Libris’, que es va presentar ahir a la Biblioteca Nacional.

La mudança al Rosaleda, el 2020


Escrit per: 
A. Luengo / Il·lustració: Xavi Casals ('Ex-Libris Casa Bauró)

L’any que ve s’hi acabarà d’instal·lar el mobiliari, i l’últim servei a traslladar-s’hi serà Patrimoni, el 2021.

No és l’obra de la Seu, però li faltarà poc: quan el juny del 2016 es va presentar el flamant projecte de reforma de l’antic hotel Rosaleda –que acollirà totes les dependències del ministeri de Cultura excepte l’Arxiu Nacional i, previsiblement, la Biblioteca Pública– es va dir que el trasllat es concretaria el setembre del 2018. Una previsió que s’ha demostrat molt optimista i que òbviament no s’ha complert. El nou calendari, avançat ahir per la directora general de Cultura, Montserrat Planelles, no preveu que la mudança general tingui lloc abans de mitjans del 2020.

El curs que ve encara es dedicarà íntegrament a habilitar les dependències i a instal·lar-hi el mobiliari, i de fet, el trasllat no es completarà fins ben avançat el 2021, que és quan està previst que s’hi puguin traslladar els fons d’art avui conservats al magatzem de l’Avançadet, a Aixovall. Les peces, adverteix Planelles, s’hauran de geolocalitzar una a una a mesura que vagin ingressant al Rosaleda, i això comportarà temps.

Així que caldrà una mica més de paciència: durant ben bé dos anys encara continuarem desfilant per Casa Bauró, Casa Motxilla, el búnquer de Govern i la segona planta de l’inhòspit edifici de la ITV a Aixovall, que són els espais on estan distribuïts avui els diferents serveis de Cultura. Queda la incògnita de la Biblioteca Pública: el que tocaria és desplaçar-la també al Rosaleda, però això deixaria la capital sense biblioteca, i caldria a la vegada clausurar la comunal d’Encamp. Vaja, que tot indica –i Planelles així ho entén– que la Pública es quedarà a Prada Casadet... amb l’Arxiu, que simplement, “no hi cap, al Rosaleda”.

Una llàstima perquè és probablement un dels serveis que més urgentment necessita canviar d’aires: dos anys enrere la cap de l’Arxiu, Susanna Vela, insistia que per encabir els vuit quilòmetres lineals de documents que avui hi estan dipositats caldrien unes instal·lacions amb una superfície de 6.000 metres quadrats. A Prada Casadet amb prou feines freguen els... 400, i això comptant-hi el dipòsit adjunt, a la mateixa planta baixa, amb tresors del patrimoni nacional com el Manual Digest, els Pareatges i el fons del Tribunal de Corts separats de l’exterior per una simple porta de vidre.

Pel que fa al Rosaleda, quan s’inauguri el 2020 s’haurà cruspit 13 milions d’euros –inclosos els 6,8 que es van pagar per l’expropiació– i constarà de cinc plantes més el soterrani, on s’ubicaran les reserves dels serveis de Restauració i de la Biblioteca Nacional. A la planta baixa s’hi habilitaran espais expositius, aules, tallers i la sala de lectura de la Nacional, així com el taller de restauració; la primera planta se la repartiran els serveis generals del ministeri, Acció Cultural i el titular de la cartera, amb un despatx amb vistes a la terrassa de la façana principal; a la segona hi anirà Patrimoni; a la tercera, Política lingüística i l’àrea de museus, i a la quarta, la reserva permanent.

‘Ex-libris’: nova etapa

D’altra banda, des d’avui mateix ja es pot consultar en línia el número 21 d’Ex-Libris Casa Bauró, la revista anual de la Biblioteca Nacional. El primer concebut i dissenyat específicament per a la consulta a través de dispositius mòbils, però que també es pot descarregar –afortunadament– en format PDF, i que inclou com és habitual un grapat de joietes. La primera i més sensacional, un altre quest literari: Txema Díaz-Torrent ha seguit el rastre del poeta nord-americà Philip Levine (Detroit, 1928-Fresno. Califòrnia, 2015) i n’ha pogut concretar les dates de les dues escapadetes andorranes: la primera, el 1965, amb senyora i fill; la segona, molt probablement el 1974.

Si en parlem no és només perquè Levine és tot un premi Pulitzer –del 1995, pel poemari The Simple Truth– sinó perquè els periples per aquí dalt li van inspirar tres poemes: un, News Of The World, dóna títol a un dels seus útims llibres (2008) i ja el coneixíem gràcies a la cap de la Nacional, Júlia Fernández, que el va exhumar precisament en aquest diari; però els altres dos, Andorra (dins 7 Years From Nowhere, 1979) i Autumn Again (The Names Of The Lost, 1976), son absolutes primícies, i Díaz-Torrent ha tingut la gentilesa no només de rescatar-los, sinó de traduir-los.

L’últim Ex-Libris, en fi, dedica un suculent article als 40 anys de la fira concurs de bestiar –Gemma Sampons n’ha trobat els orígens més reculats en la concessió d’una fira anual atorgada pel bisbe Berenguer d’Erill el 1371–, amb capítol destacat per al catàleg anual de Casi Arajol i al cartell de Sergi Mas, que ja no es repetiran perquè tots dos han dit que pleguen.

Andorra
Ex-libris
Casa Bauró. Gemma
Sampons
julià
Fernández
Txema
Díaz
fira
Arajol
Sergi. Mas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte