Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, la Paperassa, les Puces, Jordi Rossell, Antic Rossell, la Rotonda, mercat, fira, paraires, llibres de vell, col·leccionisme, Conxita Marsol
Andorra, la Paperassa, les Puces, Jordi Rossell, Antic Rossell, la Rotonda, mercat, fira, paraires, llibres de vell, col·leccionisme, Conxita Marsol

La Paperassa, desterrada al Valira


Escrit per: 
A. L. / Jonathan Gil

La cita és dissabte al matí a l’altre costat del pont de La Poste o, per concretar més, just al davant de Mobles La Fàbrica: aquest és el racó de parròquia que el comú de la capital ha cedit als firaires de la Paperasssa perquè hi reubiquin les parades que des del 2008 obrien cada dissabte a la Rotonda. Des de llavors no havien fallat mai –excepte un breu i frustrant parèntesi a la rambla Molines, a tocar de Sant Esteve, motivat per les obres de la Rotonda de fa un parell d’anys–, fins que a finals de febrer i amb certa traïdoria la cònsol Marsol els va comunicar per carta –la tenen aquí al costat– la suspensió “provisional” de la fira sabatina.

Des de llavors no hi ha hagut més Paperassa. Els firaires van demanar sense èxit la reunió reglamentària, i no va ser fins quinze dies enrere i en una trobada fortuïta entre Jordi Rossell, l’ànima d’Antic Rossell i un dels fundadors de la fira, i el conseller Miquel Canturri que es va començar a reconduir la situació: la primera proposta va ser tornar a la rambla Molines, “ubicació que ja s’ha demostrat que no funciona perquè és massa lluny de La Poste i de Correus espanyols i el col·leccionista no hi arriba, mentre que els turistes que visiten la Casa de la Vall passen volant”, diu Rossell. Així va ser com es va arribar al pont de La Poste, una solució aparentment salomònica que els firaires veuen amb més resignació que entusiasme: “El col·leccionista és persona d’hàbits; fins ara sabia que ens trobava cada dissabte a la Rotonda, i és així com es fidelitza la clientela; caldrà veure si el client de fora és capaç de trobar-nos, en la nova ubicació.”

De moment, dissabte obriran la paradeta quatre dels cinc firaires habituals de la Rotonda, amb l’oferta habitual de segells, pins, targetes, monedes, bitllets, xapes, clauers, fòssils, medalles i sobretot, sobretot, postals, revistes i llibres de vell. Una mina per als col·leccionistes tocats per la dèria de la cosa antiga que no tenen temps o ganes de desplaçar-se fins al mercat setmanal de la plaça de la catedral de Barcelona i on és possible trobar des d’una pàgina d’accions de la primera FEDA fins als exemplars andorrans del National Geographic o una absoluta raresa bibliogràfica com L’Andorre de Victorin Vidal. El cas és que els firaires se’n van al Valira amb la mosca rere l’orella sobretot per les formes com se’ls ha fet fora de la Rotonda: des del Comú asseguren que la iniciativa va sortir de l’Associació de Comerciants i dels mateixos veïns –“No ho entenem, perquè no fem la competència a cap comerç de la zona”–, i que a més es pretén posar ordre en el sector i promoure una certa homogeneïtzació de les parades.

Als firaires, en fi, no els han fet gens de gràcia les veus que diuen que precisament les parades no feien “bon efecte” a la Rotonda –“Com si les que s’instal·len a la plaça de les Arcades fossin una meravella”– i hi intueixen una certa intencionalitat política, com si es tractés de liquidar també aquesta part del llegat de Rosa Ferrer. Dissabte, en fi, tenim una cita al pont de La Poste. Potser no seran les Puces de París, però són les nostres puces.

Andorra
la Paperassa
les Puces
la Rotonda
mercat
fira
paraires
llibres de vell
col·leccionisme
Conxita Marsol
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic