Es presenta com “un viatge al cor de la història d’Andorra” i ja és una realitat. El jaciment de la roureda de la Margineda ja es pot visitar de dimarts a dissabte a les 11.00 i a les 18.00 amb reserva prèvia.

Ahir les autoritats i els responsables posaven en relleu la importància d’aquesta obertura al públic. En aquest sentit, el ministre de Cultura, Albert Esteve, va remarcar que aquesta primera fase del projecte que es completa amb l’obertura representa un pas important “per al coneixement que és tan o més important” que qualsevol mesura legislativa que es pugui tirar endavant per a la preservació del patrimoni. De la seva banda, la consellera delegada de Casa Molines, Montserrat Cardelús, va posar en relleu que la data d’ahir, en què es donava el tret de sortida oficial a aquesta obertura al públic, era molt important després d’anys de feina iniciats el 2007.
D’aquesta manera, després de cinc anys de treballs, sis campanyes d’excavacions arqueològiques i alguna intervenció d’urgència ha vist la llum la primera fase del projecte del jaciment, que suposa que el públic pugui veure les restes del que se suposa que va ser el castell de Sant Vicenç, un viatge a la història del país, ja que des d’aquest castell els vescomtes de Castellbò i els comtes de Foix van exercir el seu domini sobre les valls, en oposició al bisbe d’Urgell, tal com va explicar ahir un guia d’excepció, Albert Villaró, als convidats a l’acte d’inauguració de les visites i tal com consta també en els fulletons editats.
Durant el recorregut s’han instal·lat plafons que expliquen la història de la fortalesa, les estructures i els materials trobats. Aquest viatge al passat permetrà als visitants descobrir el jaciment més extens d’Andorra i un dels més espectaculars dels Pirineus. A més, suposa descobrir cinc etapes com són l’hàbitat del bronze antic, un mas dedicat a la producció de vi als segles XI-XII, el castell de Sant Vicenç (1190-1288), la seva posterior transformació en una explotació agrària entre el 1288 i el 1350 i, finalment, l’abandó i conversió en un espai de conreu.
El circuit provisional es podrà fer amb un guia i en grups d’unes deu persones. Per fer la reserva cal adreçar-se al telèfon 616 007, al correu electrònic turisme@comuandorra.ad o adreçar-se a qualsevol oficina de turisme, tot i que l’organització es fa des de la que hi ha a la Margineda.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va posar en relleu que des de la corporació es plantegen “posar en valor” el patrimoni que es troba ubicat a molts pocs metres, ja que a la zona de la Margineda hi ha, entre d’altres, el pont i el jaciment i una mica més amunt, a Santa Coloma, hi ha l’església i per això hi ha la idea de poder fer “uns recorreguts turístics”. A més, va encoratjar tothom a visitar el jaciment.
Tal com van recordar ahir tant des del Govern com des del Comú i Molines Patrimonis, la feina no s’acaba aquí i ara s’ha de redactar un pla director i els treballs han de continuar. El ministre de Cultura va posar en relleu que la col·laboració entre totes les parts s’ha plasmat en l’obertura del jaciment al públic però també en el fet que “malgrat dels dificultats” la unió de la societat civil i les administracions poden donar grans fruits com són aquest projecte “cabdal”, va afegir, “per a la cultura, el patrimoni i la identitat”.