Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Sant Julià, teatre, Temporada, temporada conjunta, Robles, Nadal, Cartes, Frisch, Cabareta, Pastorets, Aniversari, la batalla, alícia, Líquid Dansa
Andorra, Sant Julià, teatre, Temporada, temporada conjunta, Robles, Nadal, Cartes, Frisch, Cabareta, Pastorets, Aniversari, la batalla, alícia, Líquid Dansa

La Temporada de teatre es mira el melic


Escrit per: 
A. Luengo / El cartell de la 51a Temporada de teatre conjunta (Muntatge: Soraya Bolido).

Cinc dels nou muntatges tenen regust local; Ester Nadal dirigeix la lectura dramatitzada de l’‘Andorra’ de Max Frisch.

Hi va haver un temps, no gaire llunyà, en què la temporada conjunta era terreny vedat per a les companyies locals. Va costar, però a poc a poc hi van anar ensenyant la poteta, primer tímidament i després amb convicció, per arribar finalment al cartell de la 51a Temporada, que no direm que s’hagi passat a l’altre extrem però s’ha quedat una mica més enllà de mig camí: cinc dels nou muntatges del trimestre tenen regust local, des de la lectura dramatitzada de l’Andorra de Max Frisch, que dirigirà Ester Nadal (16 d’octubre), fins a Els Pastorets lauredians (26 de desembre), passant per Aniversari, l’última proposta de l’Escena Nacional (12 d’octubre); Quin/a cony/a, el nou muntatge de la companyia Líquid Dansa (30 de novembre), i Alícia, versió del clàssic de Lewis Carroll a càrrec de la companyia Menú Teatral, que compta amb dos actors de casa, Borís Cartes i Núria Montes (2 de novembre).

Naturalment, tot té una explicació: d’una banda, la inclusió d’un muntatge de l’ENA que, de fet, ja s’havia presentat en el marc de la temporada que a dreta llei li toca; de l’altra, la tradicional píndola local de la capital: Líquid Dansa, aquesta vegada; i finalment, i com remarcava ahir el conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, la cada vegada més nombrosa nòmina d’intèrprets del país que es guanyen les garrofes a l’escena professional catalana i que inclouen el Claror i el Comunal en les seves gires. Que els inclouen, vaja. És el que passa amb Andorra i Alícia. No té res d’intrínsecament dolent, perquè no hi ha dubte que si els programadors els han seleccionat és perquè compleixen els estàndards de la Temporada.

Si a això hi afegim, en fi, les dues col·laboracions diplomàtiques –l’ambaixada francesa, amb Et si on se mêlait?, i l’espanyola, amb La batalla, cadascuna amb temporada pròpia– i hi sumem Els Pastorets, que no fallen, el que queda de cartell lliure, sense quotes ni vincles sentimentals, són exactament dues propostes: La treva, el clàssic muntatge del Claror amb un repartiment mediàtic –Clara Segura, David Selvas, Ramon Madaula i Mima Riera, dirigits per Julio Manrique i amb un text del nord-americà Donald Margulies que explora les ferides físiques i emocionals que experimenten dos reporters de guerra retornats de l’Iraq (23 de novembre)–, i Cabareta, la delicatessen del cartell, en paraules del cap de Cultura de la capital, Jan Cartes: “Una declaració d’amor al teatre que va ser la sensació de l’últim festival Grec i que evoca l’edat de plata del Paral·lel barceloní”, amb record especial per a Mary Santpere, Ángel Pavlovski i Guillermina Motta, i un repartiment que inclou l’actriu Maria Molins i la pianista Bàrbara Granados (14 de desembre).

Però tornem a Andorra: al Comunal ens hi arribarà la lectura dramatitzada –atenció a la data i a l’horari: el 16 d’octubre cau en dilluns (20.30 hores)– de l’obra de veritat que Nadal estrena el 9 d’octubre al Romea de Barcelona. Amb un elenc d’excepció que encapçala Carles Canut i que pel que fa als noms locals inclou Borís Cartes, Irina Robles, Sergi Vallés, la mateixa Nadal i Maria Lanau (pendent de confirmació). L’entrada, per cert, gratuïta. I la música, de Lluís Cartes.

Pel que fa a Alícia, la gràcia del nou muntatge de Menú Teatral –fa dos cursos en vam veure La pista– està en la dramatúrgia de Pablo Ley, el guru teatral al País dels anys 80 i 90, que combina dansa i manipulació d’objectes, inclou música en directe i tots els actors interpreten tots els personatges del clàssic de Carroll. Finalment, Líquid Dansa hi compareix amb Quin/a cony/a, sis anys i algunes maternitats després d’aquell títol epifànic que va ser Això té cony/a.

Andorra
Sant Julià
teatre
temporada
temporada conjunta
Robles
Nadal
Cartes
Frisch
Cabareta
Pastorets
aniversari
la batalla
Alícia
Líquid Dansa
Número de vots: 387
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic