El director general ordena retirar la instal·lació del planell de Mereig perquè posa en perill la fauna salvatge.

Quan no és un nap és una col: la notícia era ahir la intervenció que un vàndal –o uns quants– van perpetrar diumenge a Help, la instal·lació de Josep Maria Baró i Alèxia Navarro al camí ral de la Massana. Doncs la biennal de land art torna a enfilar-se en aquest racó de diari a compte avui d’una incidència que porta a més segell oficial. Resulta que el comissari de la biennal, Pere Moles, i l’artista català Albert Gusí es trobaven dimarts de la setmana passada al planell de Mereig, a l’anomenada Zona Miradors, just abans d’arribar al coll d’Ordino. Estaven a punt d’acabar d’estendre Xarxa antimeteorit, que és com Gusí ha batejat l’artefacte aquest que tenen aquí al costat i que no és un títol metafòric sinó exactament el que promet: una xarxa de tela que fa prop de 400 metres quadrats, clavada sobre quatre estaques i que s’eleva dos metres sobre el terra. El just perquè hi passi una persona per sota. O que s’hi elevava, vaja. Una mena de porteria de futbol que, segons l’artista, hauria de servir per “esmorteir i documentar el pròxim meteorit que pugui caure a Andorra”: pel senzill procediment de caçar-lo al vol, com si fos una papallona.

Tot això, és clar, era sobre el paper, i abans del fatídic missatge directe que quan eren allà dalt va rebre Moles al WhatsApp. Aquest és el pintoresc canal que va triar el director general de Medi Ambient, Marc Rossell, per “ordenar-nos” –són paraules del comissari– “de retirar la Xarxa antimeteorit”. Per motius “mediambientals” i perquè posava en perill la fauna salvatge de la zona. Aquesta, diu Moles, “és tota l’argumentació que ens va donar; ni una lletra més”. El comissari i l’artista, naturalment conscienciats amb la conservació del medi ambient i més encara de la fauna salvatge, van decidir abaixar fins arran de terra la xarxa: “Possiblement es referia als ocells que niuen al planell de Mereig i rodalia, és evident que no els volem cap mal”, diu Moles. Però no la van retirar i els 400 metres quadrats de la Xarxa antimeteorit continuen desplegats al coll d’Ordino.

Val a dir que Gusí no va posar cap pega a l’ordre i que per tota reacció es va posar a riure: “Però el que no entenem són els motius de l’ordre, perquè no se’ns en va donar cap, ni el canal escollit per comunicar-se amb nosaltres, ni si s’ha seguit el procediment administratiu que hi deu haver per a aquests casos.” La instal·lació, segueix Moles, s’ha ubicat en terreny comunal i es va tramitar (i obtenir) el reglamentari permís del Comú de Canillo. Exactament igual com s’ha fet amb les altres desenes d’instal·lacions que estan repartides per la Zona Miradors i pel Camí dels Drets Humans. Moles es demana, lògicament, si Medi Ambient les ha inspeccionat totes i cadascuna, i si totes –excepte Xarxa antimeteorit– han superat l’examen, i es lamenta que el departament ha respost amb el silenci a la seva demanda d’una notificació formal i argumentada de l’ordre: “Han passat cinc dies i no n’hem rebut cap, raó per la qual volem mantenir la xarxa estesa al planell de Mereig, i de la mateixa manera, en les publicacions que es puguin editar a partir d’ara, mantindrem l’existència d’aquesta obra en el lloc que li toca: crec que l’artista i jo mateix ens mereixen alguna cosa més que una ordre via WhatsApp.” I que consti que no en qüestiona Moles l’oportunitat: “Potser sí que posa en perill les aus de la zona, que podrien enganxar-s’hi; però que ens ho expliquin, perquè fins ara ens ho hem hagut d’imaginar; no són maneres.” I és una llàstima perquè, diu, es tracta d’una de les intervencions “més originals i divertides” d’aquesta segona edició, una instal·lació “única al món” perquè proposa un discurs “que va més enllà del planeta Terra”, i una manera “lúdica” d’observar el paisatge.

Ahir mateix vam demanar a Medi Ambient els motius oficials de l’ordre –a través del canal reglamentari, que no és el Whats­App– i, com era d’esperar, no hi va haver resposta. La qüestió és si Rossell es conformarà amb la solució improvisada per Gusí, o si considera que continua posant en perill la fauna salvatge de la zona i hi envia els banders per retirar la xarxa. Que consti en qualsevol cas que la Xarxa antimeteorit és a terra no a causa d’un acte vandàlic, encara que o sembli, sinó per ordre de l’autoritat competent.