Diari digital d'Andorra Bondia
Verónica Pérez, Mònica Vega, Olga da Cunha, Aina Pérez i Pauline da Costa, en un assaig de ‘Caixa o faixa'
Verónica Pérez, Mònica Vega, Olga da Cunha, Aina Pérez i Pauline da Costa, en un assaig de ‘Caixa o faixa'

Líquid Dansa torna als orígens


Escrit per: 
A. L. / Foto: Líquid Dansa

Líquid Dansa estrena la progra-mació a la capital amb ‘Caixa o faixa’, vuit esquetxos amb el moviment com a eina narrativa bàsica.caixa

“Venim de fer-nos les proves i hem donat tots negatius. Estem emocionats i supercontents, perquè hi anàvem amb l’ai al cor. Només que un hagués donat positiu, hauríem hagut de cancel·lar”. Ho explicava ahir, exultant com es veu, Mònica Vega, ballarina i una de les fundadores d’aquest altre miracle que és la companyia Líquid Dansa, que l’any que ve celebrarà el 20è aniversari, mare meva, des que el 2001 van debutar amb Viure.com?, però que de moment estrena Caixa o faixa.

Serà aquesta nit i demà al Centre de Congressos, en la primera proposta de la Temporada de Teatre a la capital. No deixen enrere el teatre dansa amb què s’ha fet un forat –enorme, d’altra banda– en el nostre panorama escènic, però deixen provisionalment la paraula i es queden en el gest i el moviment, “perquè hi ha moments que ens sentim més ballarines i aquest n’és un”, diu Vega. Caldrà retrotreure’ns al 2014, quan van estrenar Cent per Cent, per trobar un muntatge similar. Poc a veure amb els dos últims, Qui a tué lady Macbeth i Quin/a cony/a, tot i que Caixa o faixa és una mena de seqüela d’aquesta última. Com pot ser, això? Recordin que a Quin/a cony/a, Gali tenia l’ocurrència d’obrir un sex shop. Des de zero, i amb el reglamentari remenament de caixes amunt i avall per condicionar la botiga del sexe. Aquelles caixes van donar peu a idees per a coreografies que es van quedar al calaix i que han acabat germinant en els vuit esquetxos de Caixa o faixa, cadascun narrativament independent, però units pel fil conductor del secret de què tota caixa és portador. Perquè... no ens ho negaran, veuen una caixa, la que sigui, i el primer que es demanen és, què hi ha a dintre?

Són vuit esquetxos, dèiem, que toquen tots els pals, des de la dansa urbana fins a la contemporània, passant pel teatre de gest, el modern jazz, el musical i, atenció, el heel street, el ball de tacons que causa furor. No hi ha un sol protagonista, sinó que cada ballarí té els seus quinze metafòrics minuts de glòria, i el resultat és un espectacle “senzill, fresc i adaptat en aquests temps incerts, perquè l’hem hagut d’aixecar en tan sols un m No en tinguin cap dubte. Com des de fa 0 es i assajant sempre amb mascareta, i et puc assegurar que acabes rebentat”.

Un miracle, dèiem, de què és directament culpable el Comú de la capital, que els va fer l’encàrrec per a l’estrena de la Temporada, “un gest que té molt de valor en uns moments com aquests, pel que té de suport a un grup del país i al món de la cultura en general”. Per cert, els queda en cartera el projecte audiovisual, amb direcció d’Alfons Casal, que la Covid ha obligat a suspendre, però no a cancel·lar. “Tornarem”, diu Vega. No en tingun cap dubte. Com des de fa 20 anys.

 

Líquid Dansa
caixa o faixa
Temporada de teatre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic