El nazisme va tenir el dubtós privilegi d’inspirar algunes obres mestres del cine universal, així com seqüències que encara avui fan petar literalment de riure: assenyaladament, El gran dictador, amb Chaplin/Hynkel jugant amb la bola del món al despatx del transsumpte de Hitler, i To be or not to be, on un sensacional Bronski –actor que triomfa a la cartellera de Varsòvia en una obra titulada Gestapo– surt al carrer caracteritzat com el mateix Hitler disposat a tastar la glòria del dictador fins que una noieta el reconeix i li demana el reglamentari autògraf. Per cenyir-nos a l’edat d’or de la comèdia, és clar.
Doncs és precisament To be or not to be la sorpresa de la cartellera de primavera del Cineclub: es projectarà el 12 d’abril al Comunal amb motiu del 25è aniversari de la Temporada de teatre i l’excusa –si en calia– és, com ja deuen haver endevinat, aquesta mena de comèdia metateatral dirigida per Ernst Lubitsch –el del toc Lubitsch, sí– el 1942. Atenció, perquè To be or not to be té també la seva llegenda negra: va ser l’última pel·lícula que va protagonitzar Carole Lombard, primera esposa de Clark Gable i traspassada en accident d’aviació el gener del 1942 –dos mesos abans de l’estrena– quan tornava d’un acte per promocionar els bons de guerra: feia un mes de l’atac japonès a Pearl Harbour. Va ser, segons el president Roosevelt, la primera dona nord-americana que va morir en la II Guerra Mundial.
To be or not to be es projectarà el 12 d’abril, ja s’ha dit, però la temporada del Cineclub arrenca dimecres amb Elle, l’últim llarg de Paul Verhoeven (Instint bàsic) amb Isabelle Huppert en el paper d’una dona de negocis que és violada a casa seva i decideix prendre’s la justícia pel seu compte, amb deriva inquietant marca de la casa. La seguiran la nord-americana Captain Fantastic, amb Viggo Mortensen en el paper d’un d’aquests ianquis pelet paranoics que s’aïlla en una cabana per educar els fills lluny de l’american way of life, incloses tècniques de supervivència i tot el repertori de rareses per l’estil. El deliri s’ensorra, és clar, quan l’esposa mor inesperadament i ell i els seus sis fills han de tornar a la civilització per assistir al sepeli. El director, Matt Ross, es va endur el premi de Canes (26 d’abril).
La cartellera es completa amb Comoara (El tesoro), comèdia romanesa que també va sucar a Canes (premi Un Certain Talent) i que es projectarà el 3 de maig; la francesa Frantz, de François Ozon (24 de maig); l’espanyola María (y los demás), de Nely Reguera (31 de maig); la irlandesa Viva, de Paddy Breathnach (7 de juny), i l’alemanya Tony Erdmann, de Maren Ade (14 de juny).