Gàngsters, kungfu i explosions són alguns elements que apareixen en la trama que han escrit dos guionistes amateurs. Com que estan convençuts que han escrit un guió molt bo, intenten vendre’l a diferents productores, però cap vol finançar-los, perquè consideren que és un guió que no té cap ni peus. Aleshores, els dos guionistes decideixen gravar la pel·lícula pel seu compte amb molt pocs diners tot i que el resultat sigui penós. Aquesta és la premissa principal del curtmetratge dirigit per Marc Martos, Manda Guiones, que es projectarà avui  gratuïtament a les 20.30 hores a Cinemes Illa Carlemany.

El seu interès pel món cinematogràfic li ve d’ençà que era petit. Al batxillerat ja va començar els seus primers esbossos fins que, quan va començar els estudis universitaris de Comunicació Audiovisual, va realitzar el seu primer curt: Simpleman. Al final de la carrera va codirigir, coescriure i interpretar la websèrie d’humor absurda, Guns&Gansos, que no va veure la llum fins al confinament. Va ser aleshores que el cuquet cinematogràfic de Martos es va tornar a despertar. Per això va contactar amb el seu amic Esteve Tomàs i a principis de juny van començar a escriure el guió de Manda Guiones.

“El curt el vam gravar en tres setmanes després del confinament, les dues últimes d’agost i la primera de setembre, i amb totes les mesures preventives corresponents”, puntualitza Martos. A més, recorda que algunes vegades treballar en pandèmia es va convertir en un autèntic maldecap. Tot i això, detalla que un cop van començar el rodatge, van limitar el contacte amb les persones de l’equip per evitar contagis.

Per poder dur a terme aquest rodatge tan ambiciós, tot i els pocs recursos que tenien, van invertir uns 1.500 euros, dels quals més de 600 van anar destinats a la banda sonora. “Per a mi és imprescindible la música, per això vam invertir-hi tant”, recalca Martos: “el més important és fer coses i, encara que no hi hagi diners, s’ha d’intentar tirar-ho endavant sempre. Mai saps quan sonarà la campana”. A títol d’exemple, exposa que el curt va estar seleccionat en el Film Frames Festival de l’Índia, però per culpa de la Covid es va haver de posposar. 

Veus estrella
Els actors que encarnen els dos guionistes amateurs són Guillem Expósito i Esteve Tomàs, tot i que al curt també hi apareixeran com a secundaris els actors Marcel Cuen, Roger Puig i Nacho Pagán. 

Una de les sorpreses del curtmetratge és la col·laboració de l’actor de doblatge espanyol José Luis Mediavilla, fill del memorable Pepe Mediavilla, conegut per posar veu a Elliot d’E.T., Gordi dels Goonies o Steve Stifler de la saga d’American Pie, entre d’altres. “Vaig voler buscar un actor de doblatge conegut per donar un toc especial al curtmetratge”, diu Martos.

Finalment, indica que l’actor intervé fins a tres vegades a través d’una veu en off que fa de narrador omniscient. 

Una història elaborada entre amics i rodada gairebé el 100% en territori andorrà

El centre d’andorra la vella, una borda de Canillo, el Bingo Star’s, la plaça de les arcades i un pla general de Canillo amb el Santuari de Meritxell de fons són alguns dels exteriors que fan acte de presència al curtmetratge Manda Guiones. “andorra ofereix un entorn i uns paisatges únics”, va manifestar Martos, que va indicar que, exceptuant un parell de plans que es van enregistrar a la Seu d’urgell i a os de Civís, tot el rodatge s’ha fet pràcticament en territori andorrà. un fet que destaca és que l’equip, que està format entre amics, va ser tan reduït que tots van haver de fer més d’una cosa. Per exemple Martos, que és el director del curt, també va encarregar-se del muntatge i va ser l’operador de càmera.

D’altra banda, va voler posar de manifest que a Andorra no s’han tirat endavant moltes produccions. “Crec que s’ha d’incentivar una mica el talent andorrà i per això penso que s’ha d’invertir en projectes cinematogràfics de gent del país i no tant en concursos”, va explicar.