Diari digital d'Andorra Bondia
El grafisme que identificarà els actes en homenatge a Antoni Morell que se succeiran al març. Al fons, la cònsol Olga Molné.
El grafisme que identificarà els actes en homenatge a Antoni Morell que se succeiran al març. Al fons, la cònsol Olga Molné.
Sílvia Riva, Olga Molné i Roser Suñé, en la presentació del Mes Morell, ahir al Rosaleda d'Encamp.
Sílvia Riva, Olga Molné i Roser Suñé, en la presentació del Mes Morell, ahir al Rosaleda d'Encamp.
Manuscrit dels ‘Haikus d’Arinsal’ bartrians que es conserven al fons Morell.
Manuscrit dels ‘Haikus d’Arinsal’ bartrians que es conserven al fons Morell.

Març: amb ‘M’ de Morell


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

El Consell General, Cultura i la Massana retran durant tot el mes homenatge al novel·lista traspassat recentment.

Hi haurà a qui li semblarà poc. Però com deia ahir la ministra de Cultura, Sílvia Riva, es tractava de no demorar més un homenatge transversal i amb vocació obertament participativa a Antoni Morell, traspassat com és ben sabut el 5 de gener. I es tractava de tocar tots els pals que ell va tocar al llarg d’una trajectòria tan llarga com fecunda: la de servidor públic, com a secretari de Sindicatura i ideòleg de l’andorranització, i també, és clar, la d’historiador, novel·lista i articulista. La de qui ha sigut, ens temem, un dels nostres últims humanistes en el sentit clàssic del terme. I no diem que l’últim perquè Francesc Badia i Joan Massa pertanyen també en aquesta il·lustre confraria i estan encara –i feliçment– entre nosaltres.

Doncs bé: si el novembre del 1996 Morell va ser l’Escriptor del mes –aquella benintencionada de les conselleries d’Educació i de Cultura de la Generalitat–, el març del 2020 serà, en fi, el Mes Morell, impulsat amb rar esperit de col·laboració pel ministeri de Cultura, el Consell General i el Comú de la Massana i amb un programa no direm que farcidet ni tampoc sensacional, però sí que correcte i oportú. Sis cites, sis, per recordar l’autor de Set lletanies de mort, de Borís I i de La neu adversa, que arrencaran el 3 de març amb la presentació al vestíbul del Consell de De la governança d’un país, el llibre pòstum del nostre home, una llarga carta que li escriu a Fiter i Rossell i on es permet el luxe –si algú podia, era Morell– de parlar de tu, o millor dit, de Vós, l’autor del Manual Digest, i comentar-ne amb ulls del segle XXI les màximes. El volum, en fi, havia de veure la llum a mitjans gener, i l’inesperat traspàs de l’escriptor va trastocar els plans dels editors, Anem i el Consell. Doncs ara li arriba per fi el torn.

Li seguirà un concert que tindrà lloc el 12 de març a les Fontetes, amb Jordi Barceló al piano, la veu de la soprano Jonaina Salvador i un repertori que inclourà temes de Barceló, una selecció d’àries d’òpera i molt probablement, versions musicades de textos de Morell: amb una mica de sort, dels poemes semiclandestins que Laura Casanovas i Robert Basart van exhumar a La meva obra és Andorra, la biografia inèdita del nostre home.

Hi haurà més: el club de lectura de la biblioteca de la Massana, que per alguna raó porta el seu nom, li consagrarà la sessió del 18 de març, dirigida per Elena Aranada i Oliver Vergés, i centrada en aquesta ocasió en Set lletanies de mort, que la síndica, Roser Suñe, no va tenir manies a despatxar ahir com “la primera i més important novel·la que s’hagi escrit sobre Andorra”. Molt probablement, el mateix Morell li donaria la raó: no es cansava de dir que el Borís I era un “divertiment”, i que les Lletanies eren de llarg la seva obra més ben resolta i també ambiciosa. Massa tètrica, potser, per al gust actual.

El tram final del Mes Morell inclou precisament la lectura dramatitzada del Borís I, aixecada per l’Escena Nacional, dirigida per Joan Hernández i interpretada per Xavi Fernández,  Pere Tomàs i Raquel López, que tindrà lloc el 20 de març al Rosaleda. Atenció especial mereix la vetllada que sota el lema Passaport sense nom li preparen els seus contertulians habituals a Can Sinquede: serà el 26 de març i a banda d’una selecció de passaports publicats als anys 70 a Andorra 7, els seus amics més pròxims li’n dedicaran un a ell d’especialment escrit per a l’ocasió. Així que vagin reservant lloc a la taula del senyor Morell al Sinquede.

La cloenda de tot plegat serà el 31 de març a les Fontetes: serà un acte més institucional que evocarà la projecció internacional de l’obra de Morell i la transcendència que títols com Borís I i les Lletanies han tingut per posar Andorra al mapa de la literatura catalana i universal.

La catalogació del fons Morell s’allargarà encara uns quants mesos més

No tot podien ser flors i violes, i tot i que la ministra Riva va insistir que aquest Mes Morell ha de servir com a “efecte crida” perquè altres entitats i institucions se sumin a l’homenatge, potser era el moment de posar fil a l’agulla a la catalogació del fons que l’escriptor va cedir fa dos anys a la biblioteca –que en justa reciprocitat porta el seu nom, tornem-ho a dir. Una feina que s’està eternitzant, que la cònsol Molné va advertir ahir que s’allargarà encara uns mesos: els últims dies han ingressat una trentena de caixes més. És una llàstima, perquè –llibres de banda–el fons conté material de valor indubtable, començant pels manuscrits de les novel·les de Morell –que reescrivia cinc, sis i deu vegades– i acabant, atenció, pels originals dels Haikus d’Arinsal de Bartra, publicats per Serra Airosa –el segell que Morell i Manel Mas van fundar als primers anys 80– així com els de les del poemari Estances de Lòria. També s’hi conserva l’abundant correspondència que va mantenir amb personatges de primeríssima fila de la vida intel·lectual catalana i espanyola de l’últim terç del segle XX: amb Salvador Espriu, per exemple. I curiositats com l’adaptació per a la pantalla gran del Borís I que havia de protagonitzar ni més ni menys que Christopher Lambert, amb direcció d’Antoni Ribas i que es va quedar al calaix de les bones intencions. Tot aquest material, sense parangó en els nostres arxius, mereix si no ens equivoquem estar a l’abast de curiosos i diletants.

Andorra
Encamp
Rosaleda
Morell
Riva
Molné
Suñé
Boris I
Set lletanies
homenatge
Passaport sense nom
bartra
Haikus
Espriu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte