Diari digital d'Andorra Bondia

Marquet: “Encara no hem vist els fruits de la revolució del genoma humà”


Escrit per: 
Redacció

La jornada de dimecres de la Universitat d’Estiu va comptar amb una convidada molt especial. I és que l’encarregada d’obrir les conferències va ser l’andorrana Magda Marquet, que va presentar davant del públic la ponència titulada l’Impacte de la biotecnologia en el món d’avui.

Al llarg del seu discurs l’andorrana va parlar del genoma humà i va assenyalar que “encara no hem vist els fruits d’aquesta revolució científica”. En aquest sentit, Marquet va destacar que sovint l’ètica i la política intervenen en aquest camp científic retardant alguns projectes i fins i tot suspenent-los.
Amb tot, l’andorrana no solament va parlar del genoma humà. Abans va apropar de forma breu i a grans trets al públic del Centre de Congressos d’Andorra la Vella tot el que el camp de la biotecnologia pot aportar en les investigacions científiques i com a prevenció d’algunes malalties.
Marquet, considerada una de les científiques més destacades que ha tingut mai Andorra, va parlar, doncs, d’algunes de les solucions que proposa en molts àmbits la biotecnologia, camp en el qual treballa des de fa més de vint anys a Califòrnia, on exerceix de doctora en enginyeria bioquímica, pionera de la biotecnologia. A més, Marquet és fundadora i copresidenta dels laboratoris Althea Technologies, Althea Diagnostics i Alma Life Sciences de San Diego, és membre fundadora de l’institut Pitzer Vaccine (Califòrnia i Botswana) i presidenta de la Fundació Maria Mandicó i Benet Marquet.
En el transcurs de la seva conferència, la científica va explicar que cada vegada hi haurà més vacunes per prevenir el càncer, i en aquest sentit va destacar les propietats de les plantacions de tabac.
En el camp de la investigació Marquet va destacar que caldria invertir més en educació, ja que és l’element clau per al futur. Va acabar la seva intervenció fent referència al genoma humà i va posar algun exemple concret de la seva aplicació.
Però Marquet no va ser l’única que va participar ahir en la Universitat d’Estiu. Després de la seva ponència va ser el torn de Sylvie Vauclair. Astrofísica, doctora en ciències físiques, investigadora a l’Observatori Migdia-Pirineus, catedràtica a la Universitat de Tolosa des del 1981 (després de dotze anys d’ensenyament a la Universitat de París) i membre sènior de l’Institut Universitari de França, Vauclair és a més moderadora d’aquesta 27a edició de la Universitat d’Estiu i va presentar la conferència L’homme à la recherche de nouveaux mondes (L’home a la recerca de mons nous).

AVUI, MÉS PROPOSTES
La Universitat entra avui a la seva recta final, ja que demà es clausurarà l’edició d’aquest any. Per a la jornada d’avui és prevista la conferència titulada Science, philosophie, religion: quels rapports? (Ciència, filosofia, religió: quina relació tenen?), que anirà a càrrec del doctor en ciències i assagista Jean Bricmont. La ponència començarà a les sis i, més tard, a dos quarts de vuit de la tarda, tindrà lloc un debat entre els conferenciants i el públic.
Pel que fa l’última jornada de la Universitat d’Estiu, que tindrà lloc demà, es farà una trobada amb els conferenciants oberta a tothom i que permetrà intercanviar opinions i dubtes amb els científics que han participat en aquesta 27a edició.
A la tarda Margarita Salas presentarà la conferència que posarà de manifest el paper de la dona en el camp de la ciència, la ponència que es titularà Mujer y ciencia: mi propia experiencia (Dona i ciència: la meva pròpia experiència). Més tard, a dos quarts de vuit del vespre, la moderadora i també científica Sylvie Vauclair presentarà les conclusions d’aquesta 27a edició de la Universitat d’Estiu, que un quart d’hora més tard es tancarà amb la participació de la seva presidenta d’honor, la biòloga Josefina Castellví, i de la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte