Ariza considera el Parlament ‘ideal’ per a la instal·lació; el pavelló tanca diumenge: s’enfilarà els 50.000 visitants.
Ho dèiem setmanes enrere: la vocació de Murmuri, la instal·lació sonora que Eve Ariza ha presentat a la Biennal de Venècia, és acabar en un espai públic, preferiblement interior perquè ubicar-la en un carrer o plaça obligava a prendre unes mesures de seguretat –assenyaladament, elevar-la prou com per dificultar l’accés d’hipotètics vàndals– que en desvirtuava el sentit. Murmuri és una obra essencialment interactiva. Els 9.520 bols que la conformen reclamen la particpació del visitant, que pari l’orella per escoltar el so que emeten aquestes petxines de fang.
La primera opció, segur que ho recorden, va ser el Rosaleda, on a finals del 2018 està previst que es mudin els serveis del ministeri de Cultura –tots, menys l’Arxiu Nacional, de fet. Una opció que a l’artista massanenca li hauria semblat òptima, si no hagués sigut, diu, perquè l’espai que li estava destinat, compartit amb altres obres que el ministeri hi vol exposar de manera més o menys permanent, només permetia muntar una petita part de la instal·lació. Un miler de bols, calcula Ariza: “I com és lògic, el que m’interessa és conservar la integritat de Murmuri, no que estigui dispers”.
Doncs bé: la solució podria ser el Consell General. I diem que podria perquè no hi ha res de tancat i, de moment, és més aviat un desig. Molt desig, tot sigui dit, perquè les dimensions de l’espai permetrien muntar-hi la instal·lació sencera –o gairebé– i, com diu Ariza, “quin lloc millor per ubicar-hi una obra que reflexiona sobre el fet de comunicar-se, de parlar, que el Parlament? En la meva opinió, seria la ubicació ideal”. De fet, no és la primera que es fixa en el Consell per a una peça amb tan elevades pretensions conceptuals: el síndic, Vicenç Mateu, ja va gestionar fa un parell d’anys la reubicació d’Incomunicació, el poema visual de Joan Brossa, a l’entrada de l’edifici per la plaça Lídia Armengol. I es dona el cas que Murmuri compartiria espai amb Off, del també venecià Agustí Roqué.
Tot això, ja s’ha dit, s’ha de concretar. El que està clar, insisteix Ariza, és que la instal·lació s’acabarà plantant en un espai públic del país. Això serà quan torni del periple que molt probablement emprendrà a principis d’any i que té de moment dues parades pendents de confirmació definitiva, però molt ben encarrilades: la Cité de la céramique de Llemotges, on ella mateixa va formar-se i en una iniciativa impulsada pel col·lectiu d’art contemporani La Vitrine; i el centre d’art Kursaal 314 de la ciutat noruega de Bergen. La principal dificultat d’aquesta itinerància serà el cost que representa moure Murmuri: perquè se’n facin una idea, per muntar-la a Venècia hi van treballar mitja dotzena de persones durant prop de deu dies; i el desmuntatge s’allargarà tota aquesta setmana.
Fins al diumenge, per concretar, que és quan es clausura oficialment la 57a edició de la Biennal. Es calcula que des del 10 de maig hauran desfilat pel pavelló del Palazzo Ca’Cappello Memmo –el quart en quatre participacions– prop de 50.000 visitants. Unes xifres que superen llargament les de les tres edicions anteriors –el 2011 van ser 32.000; dos anys després, 31.000; i el 2015, 18.000. La ubicació, molt més cèntrica que les dues sales de l’Spiazzi del 2015, hi haurà tingut alguna cosa a veure. Però en qualsevol cas, el feedback que ha tingut Ariza en les tres estades que ha fet a Venècia ha sigut especialment entusiasta: “Molt millor del que mai m’hauria imaginat. Potser perquè el llenguatge de Murmuri és universal, l’entens independentment del teu origen. El cas és que tohom que hi passa, s’emociona, i que la gent surt del pavelló feliç, amb un somriure als llavis. Què més puc demanar?” Fàcil: que viatgi una mica més, i que ben aviat, posem que al 2018, sigui entre nosaltres. I en un lloc de tots com sempre ha volgut ser el Consell.