Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, ICOM, Museu Nacional, Gehry, frescos de Santa Coloma, Lourdes López, Abel Fortó
Andorra, ICOM, Museu Nacional, Gehry, frescos de Santa Coloma, Lourdes López, Abel Fortó

Nacional, sí; micromuseus, no


Escrit per: 
A. L. / Foto: Jonathan Gil

“No es tracta d’un desig ni d’un capritx d’ICOM, sinó d’una necessitat de la societat. I la prova és que tots els partits l’han portat en un moment o altre al programa. Però passen els anys, i res.” Amb aquesta claredat s’expressava ahir la presidenta del comitè andorrà del Consell Internacional dels Museus (ICOM) a compte de la necessitat de dotar-nos d’un Museu Nacional, antiga, per no dir plistocènica aspiració que no consta entre les prioritats de l’actual executiu segons manifestava mesos enrere en aquest mateix racó de diari la titular de Cultura, Olga Gelabert. El que sí que consta, perquè Toni Martí ho va dir així a l’últim debat d’orientació política, és la voluntat del Govern de remodelar i potenciar l’oferta museística, avui llastada per la insuficiència de personal i ancorada en un discurs fossilitzat que es tradueix en un descens continu del nombre de visitants.

Ja ho veurem, com es concreta aquesta declaració de bones intencions. El cas és que López comparteix el diagnòstic –“És cert que cal una relectura de les infraestructures museístiques, perquè alguns han quedat obsolets”– però desconfia en canvi de la temptació de sembrar el país del que en diu “micromuseus”, de la proliferació de museus “molt específics” que –diu– no semblen el que més necessitem. I posa l’exemple sagnant dels frescos de Santa Coloma, avui enclaustrats al taller de restauració mentre el ministeri resol el laberint del semisoterrani adjacent a l’església que un dia, se suposa, els ha d’acollir: “El lloc ideal per dipositar els frescos seria el Museu Nacional; de fet, els frescos són una oportunitat per crear aquest Museu Nacional.” A l’església, diu, és evident que no hi poden tornar. ¿I al semisoterrani que rumia el ministeri? “Si anem multiplicant els petits espais museístics, el que farem és dispersar el patrimoni.”

Conclusió: “Des d’ICOM veiem necessari un Museu Nacional que involucri en una mena de xarxa els equipaments ja actuals.” I no és, insisteix, una dèria exclusiva de l’ICOM: el Museu Nacional, amb aquest o altres noms –recordin el Museu de la Pau i de la Identitat de Minoves, o el d’Art Modern– va ser una il·lusió compartida per tots els governs, des dels liberals fins al socialdemòcrata, fins que la crisi va aconsellar guardar-lo al calaix dels bons propòsits. Sense recular més enllà del 2000, hi ha hagut projectes de Museu Nacional per a l’hotel Glòria de Sant Julià, per a la Massana –dos– i per a l’antiga caserna de bombers de la capital. Com és ben sabut, cap d’ells va passar dels plànols, tot i que la maqueta que Gehry va projectar per a les Molleres va costar tres milions d’euros: tres!

Pel que fa a la possibilitat que les noves dependències del departament de Cultura a l’antic hotel Rosaleda acullin alguna mena d’espai per exposar part del patrimoni que avui està dipositat al magatzem de l’Avançadet, l’arqueòleg Abel Fortó, membre també d’ICOM, distingia ahir entre un “dipòsit visitable” –que és el que seria aquesta hipotètica sala del Rosaleda– d’un espai museístic amb tots els ets i uts: per començar, amb un fil narratiu, el discurs museogràfic –per dir-ho amb les paraules que utilitzen els professionals del ram– que pretén explicar una història. La realitat, conclou Fortó, “és que el turista que ens visita no té a la seva disposició un espai, un museu que li doni una idea general de la història i de la cultura d’aquest país nostre”. Té, és clar, una col·lecció de museus diguem-ne temàtics, des de Casa Rull fins a la Farga Rossell, el Museu Postal i el de l’Automòbil, la Casa d’Areny-Plandolit i la Casa de la Vall. I els pròxims anys se’ls afegiran Radio Andorra, el Thyssen i –cal suposar– l’espai que ha d’encabir els frescos de Santa Coloma. Si els sumem tots, surten una dotzena de museus, entre minúsculs i petits. Però efectivament, no un Museu Nacional.

Andorra
ICOM
Museu Nacional
Gehry
frescos de Santa Coloma
Lourdes López
Abel Fortó
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic