El Govern ha adjudicat aquest dimecres, a proposta de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, els treballs per impulsar una nova intervenció arqueològica a la zona anomenada ‘hortal del capellà o del mossèn’, situada a la partida de Sella al poble de Canillo. L’objectiu és poder documentar amb més exactitud i d’una forma més completa la desapareguda antiga església de Sant Martí de Sella, documentada al segle XVI. D’aquesta manera, els treballs que ara s’adjudiquen permeten donar continuïtat als que es van iniciar el desembre de l’any passat que van permetre identificar restes d’interès arqueològic en aquest espai, ja considerat de presumpció arqueològica, motiu pel qual s’ha valorat fer una nova campanya per saber-ne més.
La intervenció del 2025 es desenvoluparà en dues fases. La primera, prevista entre finals de maig i principis de juny, inclourà uns sondejos amb l’objectiu de delimitar el jaciment. En funció dels resultats, es planificarà la segona fase d’excavació en extensió. Es preveu que aquesta campanya s’hagi finalitzar abans del mes d’octubre del 2025.
L’adjudicació dels treballs ha estat per l’empresa especialitzada Regirarocs per un import de 49.400,19 euros.
D'altra banda, el Departament de Patrimoni Cultural continua amb els treballs de conservació i restauració del jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda, ubicat a Santa Coloma a la parròquia d’Andorra la Vella. Així es desprèn de l’adjudicació dels treballs que aquest dimecres ha aprovat el Consell de Ministres a proposta de la titular de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell. Amb aquesta intervenció general es podrà fer més comprensible el jaciment per al ciutadà i es donarà per finalitzada la intervenció integral que es va iniciar a finals del 2023. Tot i això, el Ministeri mantindrà una conservació constant i permanent al llarg del temps.
Els treballs de conservació es duran a terme durant el mes de juny i permeten donar compliment al conveni de col·laboració que el desembre del 2022 va signar el Ministeri amb el Comú d’Andorra la Vella i la societat gestora del jaciment, Molines Immobles amb l’objectiu de garantir la conservació, difusió i posada en valor del jaciment. Així mateix, i tal com ja es va fer l’any passat, de forma paral·lela als treballs d’intervenció el Departament de Patrimoni Cultural organitzarà visites guiades per donar a conèixer tant l’espai com els treballs que s’hi estaran realitzant.
El jaciment de la Roureda de la Margineda és un espai arqueològic a cel obert declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) que forma part de la candidatura transnacional a Patrimoni Mundial de la UNESCO ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra’.
L’empresa adjudicatària dels treballs ha estat PETRA Societat Cooperativa, especialitzada en restauració arqueològica, per un import total de 47.025 euros.