Diari digital d'Andorra Bondia
L’última cremada de falles reglamentària va tenir lloc la Nit de Sant Joan del 2019.
L’última cremada de falles reglamentària va tenir lloc la Nit de Sant Joan del 2019.

Objectiu: fer rodar el foc


Escrit per: 
A. L. / Foto: BonDia

Fallaires i comuns busquen solucions perquè per Sant Joan puguin tornar a cremar les falles.

“Ens morim de ganes de cremar, no volem passar un any més en blanc, però tenim clar que no serà com sempre.” Aquest dilema, que verbalitza Albert Roig, el comparteixen les nostres cinc colles  fallaires després que l’any passat, i per primera vegada des que es van reinstaurar, el 1997, no rodés en aquest país nostre el foc la Nit de Sant Joan. La pandèmia, ja saben. Aquest any sembla que hauria de ser possible. De moment, només ho sembla, però per si de cas els fallaires ja s’han començat a mobilitzar. Cada colla ha contactat el Comú que li toca (la Unió Pro-Turisme, en el cas d’Escaldes) per començar a rumiar conjuntament quin tipus de cremada es podrà fer, on i com. Perquè és evident, insisteix Roig, que no serà igual que sempre.

La festa més delicada és ara mateix la d’Andorra la Vella, que és també la més multitudinària i on es planteja inevitablement el problema d’evitar aglomeracions. “És clar que falten tres mesos, que farà bon temps i que tots esperem que el ritme de vacunació s’hagi accelerat, però sembla evident que haurem d’evitar les concentracions de gent al recorregut, especialment a la plaça Benlloch i també a les Arcades”, assumeix Roig. Com? Això ja són figues d’un altre paner, i és el que els fallaires han de “treballar”, diu, amb els comuns. La solució clàssica, controlar l’aforament, no sembla fàcil si tenim en compte que estem parlant d’un espai públic i limitar-hi l’accés plantejaria problemes jurídics. Però el que tenen també clar és que la solució no pot ser en cap cas tancar les falles al públic i cremar-les en la intimitat. 

D’altra banda, és previsible que no només la cremada s’hagi d’adaptar a la situació sanitària: la trobada del Puial ja es dona quasi per perduda, i també la jornada de convivència a AINA, que podia tenir un cap de setmana mig centenar llarg de fallaires que participaven en l’argolla de Fontargent per escollir el fallaire major i en els tallers de falles tradicionals. “Hi haurà nou fallaires majors, entre d’altres motius perquè Ferran Brasó ja ho ha sigut per imperatiu pandèmic dos anys i diu que no vol repetir per tercera vegada. Però haurem de recórrer a la imaginació i a la creativitat, plantejar proves que siguin viables en l’actual situació”.

Per resumir: la voluntat dels fallaires hi és, com també hi és la bona predisposició dels comuns, però el que està clar és que la decisió final dependrà exclusivament de la situació sanitària: “I en última instància, si els comuns decideixen que no hi ha Nit de Sant Joan, nosaltres ens hi plegarem, naturalment, però a tres mesos vista es fa molt difícil augurar res”.

Per anar escalfant motors, avui mateix es presenta a la Llacuna Les simbologies i els rituals al voltant del foc, el volum que recull les ponències participants al IV Simposi dels Focs de la Mediterrània, organitzat per la SAC i per l’Institut Ramon Muntaner, i que va tenir lloc el novembre del 2019 al Centre de Congressos. Coordinat per Carles Barrull i Àngels Mach, el volum analitza, com diu el títol, les festes del solstici d’estiu als Pirineus, associades a l’eclosió que van experimentar arran de la inclusió a la llista del patrimoni mundial de la Unesco, l’1 de desembre del 2015, la simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana.

Entre les 23 ponències que s’hi reprodueixen hi ha la lliçó magistral impartida pel mateix Roig (Les falles d’Andorra: bases per a la preservació, salvaguarda, divulgació i difusió de la festa), així com les d’Arnau Colomines (La flama que il·lumina des del Canigó), Tere Mora (El fallaire major en la tradició de les falles d’Andorra), Domènech Bascompte (La crema del mai o la crema de la cua del gener), i Fabiola Sofía Masegosa (La Santantonà de Morella).

objectiu
fer
rodar
foc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte