Diari digital d'Andorra Bondia
La periodista, poetessa i narradora Eva Arasa, en el moment d’agrair el premi.
La periodista, poetessa i narradora Eva Arasa, en el moment d’agrair el premi.

Organyà, casa pairal del català


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: M. T.

Organyà és “la casa pairal del català”. Si més no és el que considera l’escriptora Sílvia Soler, encarregada de pronunciar una de les dues homilies modernes (l’altra, a càrrec de Vinyet Planelles) en una vint-i-sisena Fira del Llibre del Pirineu que aquest cap de setmana recuperava –i encara superava– l’esplendor dels anys previs a la pandèmia, en participació d’editorials i escriptors i en afluència de públic. L’escriptor peramolí Josep Espunyes era el convidat d’excepció i els il·lustradors assolien bona part del protagonisme. 

“Una casa plena de vida, això és el que desitjo per al català; que el respectem però no el museïtzem, i que els petits de la casa s’hi sentin còmodes”. Soler  concloïa amb aquestes paraules una intervenció que va centrar, però, en la literatura escrita per dones, o en les dones en la literatura, aquelles dones que en l’ideal femení victorià, tan enganxifós encara, eren vistes com “l’àngel de la llar”. Un àngel, apuntava, que escriptores com Virgínia Woolf van haver “d’assassinar” per poder dedicar-se a les lletres sense cotilla. “Jo mateixa ho he hagut de fer; bé, en lloc de matar-lo l’he deixat estabornit”, bromejava. 

No sabem quina és la relació d’Eva Arasa amb el seu àngel de la guarda, però deuen estar de bones perquè la narradora, poetessa i periodista es va endur  el premi Pirineu en aquest cartell de guardons literaris Homilies d’Organyà. L’obra, La coixa i la lluna. Agraïa el premi recollint les paraules de Soler: “M’han agradat molt les seves paraules. Jo fa tretze anys que visc a Andorra i el Pirineu s’ha convertit en casa meva”, deia, per fer palès a continuació que “si Organyà és la casa pairal del català és perquè hi ha unes persones i institucions que fan una gran tasca per promoure la literatura en català, unes editorials molt valentes i uns lectors”. 

Entre els editors, el propietari de la hiperactiva Salòria, Marcel·lí Pasqual, feia un balanç més que satisfactori de l’edició.  “Ha anat molt bé de vendes i de gent. Per a Salòria ha estat molt especial per l’homenatge que s’ha fet a Josep Espunyes, de qui hem publicat tota l’obra poètica ja fa uns anys i de qui aquí hem presentat una reedició molt especial del poemari Notes mínimes d’un paisatge”, apuntava en abaixar-se el teló de la trobada. El segell també és darrere d’un altre títol molt buscat, Els camins escrits del Pirineu, editat amb Garsineu de Tremp.

En una fira que ha donat molt de si –amb 27 parades i un nodrit programa–, Quim Sabaté presentava un grapat de poemes musicats del protagonista de l’edició, Josep Espunyes. Entrevistat sobre l’escenari per la periodista Noemí Rodríguez, i acompanyat pel president de l’Associació Llibre del Pirineu, Isidre Domenjó, va mostrar el seu tarannà crític i combatiu en analitzar la situació de la llengua.

En acabar, moment de fer balanç. Domenjó té la impressió que tots els actors acaben contents i que el llibre pirinenc ha demostrat ser un sector ple de vitalitat. I la del Pirineu és una trobada on potser no hi ha l’afluència de públic que en altres, però on proporcionalment les vendes són elevades. 

Organyà
fira
llibre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte