El cert és que no és estricta novetat, perquè –a falta de res de remotament similar entre nosaltres– fa anys que Organyà exerceix com a capital editorial del nostre país i dona el tret de sortida del curs literari. Aquesta edició, la 29a de la Fira del Llibre del Pirineu, no serà menys, i ja hi tenen plaça confirmada sis editorials i una dotzena d’autors, cadascun amb la seva novetat al sarró. Podem parlar a dreta llei de desembarcament, o és una amable llicència retòrica? Jutgin vostès: a Organyà hi compareixeran segons els comtes de l’organització 34 editorials i llibreries, i mig centenar d’autors. Que la cinquena part d’aquests últims parlin andosí és gairebé un miracle si tenim en compte que fa un decenni la nostra presència hi era quasi testimonial. I això que hi faltaran alguns dels nostres pesos pesants, pensin en David Gálvez i Proliferen les calandres, i en Iñaki Rubio i la traducció al castellà de Pau de Gòsol.
Però parlem dels que sí que hi seran, que és el que toca, I començarem per les dues estrictes novetats que esteranaran el curs. Totes dues, a Anem, que començarà fort,. fortíssim, amb Borís, l’estafador que va ser rei, la versió novel·lada del docudrama homònim que firma també Jorge Cebrián, i Ràdio Valira, 40 anys d’un mitjà de comunicació i entesa, a càrrec de Gualbert Osorio, cronista oficial de la nostra radiofusió –és també l’autor de Radio Andorra: història d’un mite que va fer història. En rigorosa primícia, perquè no arribaran a les llibreries fins la segons quinzea de setembre.
Entre els que no hi podien faltar, i que no hi faltaran, el més granat dels nostres creadors, des del veterà Joan Peruga, patriarca de les lletres andorranes, que compareix amb la crònica hospitalària que ha titulat Sentinella, fins a l’últim a arribar el sorprenent Nil Forcada, que es va endur l’últim Fiter i Rossell amb Tolls i de qui el Comú de la capital s’hauria de donar una mica més de pressa a publicar Teoria del ridícul. Entremig hi poden posar quatre debuts no menys prometedors: els d’Eva Arasa (L’ànima separada del cos) i Marc Cortés (Colls d’ampolla) en la novel·la negra; el de Txema Díaz-Torrent en l’autoficció, amb un Xarnego que més d’hora que tard donarà la campanada, en poden estar segurs, i el de la poeta Mercè Aznar, el poemari més sensacional (Yuriko) des que Toni Caus es va estrenar amb Repetició i diferència.
Per farcir el gall hi poden afegir El Tanca i el padrí Arraïres, amb què Laura Casanovas (Les estrelles de Lilith) ho prova en el relat infantil, Milpeus, la nova incursió de la il·lustradora Montse Mayol, i Aleteig, amb què Cristina Canut es va endur el Fiter i Rossell de fa dos anys però que –Pagès sabrà per què– es presenta ara a Organyà. Fins i tot Jan Arimany, amb un peu a Madrid i l’altre a Guadalajara, ha reservat dia i hora per a Organyà: hi compareixerà amb els seus dos Baldwins, Pregoneu-ho als quatre vents i L’habitació de’n Giovanni, punta de llança de la col·lecció en català de Trotalibros. Al sac dels autors andosins hi podem incloure sense desvariejar gaire l’historiador Pau Chica, que mentre rematava la monumental Andorra a la II Guerra Mundial –tinguin una mica més de paciència: no se l’espera abans de fi d’any– ha entretingut l’espera anb Roda, pedal, pinyó: història del ciclisme a l’At Urgell. Els més tiquismiquis hi trobaran a faltar La Seu d’Urgell desapareguda, on Climent Miró repassa el segle XX de la capital alturgellenca a través de dos centenars de fotografies d’epoca. Nosaltres, també.
La presència andorrana a Organyà es completa amb la cap de la Biblioteca Nacional, Júlia Fernández, que participarà juntament amb l’expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, en la taula rodona sobre la “salut” del català en el mon digital, i amb la periodista Noemí Rodríguez, que entrevistarà en viu, una cosa portentosa, tots i cadascun dels quaranta-i-molts autors que desfilaran pel centre històric d’Organyà, entre la plaça major i els carrers del Mig, Granada i del Sol.
Joan-Lluís Lluís i Jordi Pasques, homiletes de la 29a edició
El novel·lista rossellonès Joan-Lluís Lluís i el polímata Jordi Pasques seran els homiletes de la fira: el primer llegirà l’homilia literària, i el segon, la religiosa. Serà en l’acte central de la fira, dissabte al vespre i coincidint amb l’entrega dels premis, aquedst any amb 265 originals repartits en vuit premis, inclòs el Mort qui t’ha mort que dota el ministeri de Cultura amb 1.500 euros. El pressupost total de la 29a edició s’ha enfilat a 40.000 euros.